Rodalies i metro s’han vist afectats avui per un incendi a l’antiga estació d’Arc de Triomf, a Barcelona, que ha aturat la circulació. Entre les possibles causes s’apunta a què han cremat mobles i matalassos i que en aquest indret vivien vàries persones. En aquest cas, cal parlar de la situació de sense llar d’aquestes persones i de quines alternatives se’ls oferiran.

A Barcelona, 900 persones dormen cada dia als carrers, caixers i places de la ciutat i altres 400 ho fan a llocs més amagats, com fàbriques buides i solars en desús, els anomenats assentaments irregulars. Les xifres les donava la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar a finals de desembre passat.

Ara, sembla que vivien persones al lloc on aquesta matinada s’ha originat l’incendi de l’estació abandonada Bifurcació Vilanova, molt a prop d’Arc de Triomf. Si això és així, també seria important fixar-se en les condicions d’infrahabitatge que patien aquesta gent i que la seva realitat no quedi amagada ni sigui culpabilitzada.

A ningú li agrada viure al carrer ni a fàbriques ni solars abandonats, sense aigua ni llum ni serveis bàsics però la gent que no té on anar s’ha de buscar la vida per resguardar-se. El problema no és que s’ocupin espais, és no tenir un habitatge digne on estar.

Els equips de carrer d’Arrels recorren cada setmana diferents zones de la ciutat per visitar persones que viuen al carrer. Són persones soles, adultes, que dormen al ras, parcs o caixers.

Arrels no visita els assentaments, on la problemàtica és diferent: allà hi viuen sobretot joves immigrants (molts en situació irregular) que s’ajuden entre ells, i famílies ciutadanes de la Unió Europea amb infants nascuts a casa nostra. Els equips municipals del Servei d’Inserció Social i del SISFA-ROM i vàries entitats socials segueixen de prop la seva realitat.

En qualsevol cas, és evident: si l’accident ha tingut lloc a un espai abandonat on vàries persones vivien precàriament, el problema de fons i que hem de ser capaços d’afrontar és que aquestes persones tinguin un lloc estable per viure en condicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.