Arrels ha orientat un miler de persones sense llar

En els darrers 12 mesos, un total de 1.183 persones han vingut al centre obert d’Arrels preguntant si els podíem donar un cop de mà per dutxar-se, tenir un allotjament o canviar-se de roba. En alguns casos hem pogut donar resposta a les seves necessitats però a la majoria les hem assessorat sobre altres recursos de Barcelona. Són persones que no acaben de trobar suport en els serveis socials.

Un noi que ha vingut d’Extremadura buscant feina a Barcelona i que necessita un lloc on dutxar-se, una persona que ha dormit tres nits al carrer i a la qual li han robat la maleta amb totes les pertinences, un senyor que diu tenir malalties cròniques greus i que no té on dormir, una parella que a final de mes haurà de deixar casa seva i busca un lloc on dormir, un noi que acaba de sortir de la presó i no té on viure, un home que té una entrevista de feina i que demana dutxar-se perquè dorm al ras…

Des de juliol del 2017 i fins a finals de juny d’aquest 2018, hem recollit les històries i demandes de 1.183 persones que han passat pel centre obert d’Arrels demanant suport. Això significa, de mitjana, gairebé un centenar de persones cada mes. Des d’Arrels hem escoltat totes les situacions i hem assessorat les persones sobre els recursos existents a Barcelona per a persones sense llar; no hem pogut cobrir de manera continuada les necessitats que ens han plantejat aquestes persones tot i que de manera puntual ho hem intentat fer.

Es tracta de persones soles, en parella i fins i tot amb infants; la majoria viuen al carrer des de fa un temps o pocs dies i altres estan pendents de ser desnonats o de perdre casa seva i no saben on anar. El 88% són homes i el 12% són dones; una de cada quatre persones té nacionalitat espanyola i la resta procedeixen de 22 països diferents. La majoria (un 47,5%) tenen entre 35 i 54 anys i hi ha un 27% que són menors de 35 anys.

Moltes d’aquestes persones expliquen que han trucat a altres portes, com serveis socials, però diuen no haver trobat la resposta que necessiten. Les 1.183 persones que han vingut a Arrels ens han demanat sobretot poder accedir als serveis higiènics (en el 62% dels casos), un lloc per dormir (en el 28% dels casos) i canviar-se de roba (en el 23% dels casos).

“Les persones solen exposar necessitats que no estan cobertes o serveis que els costa trobar; l’accés a l’habitatge apareix com a necessitat de pràcticament tothom però no és la primera demanda perquè la gent sol demanar primer serveis bàsics”, afirma Marta Maynou, responsable del centre obert d’Arrels.

En el cas dels serveis higiènics, són la primera demanda perquè a Barcelona els serveis de dutxa per a persones sense llar són insuficients, tenen horaris rígids i sistemes de funcionament diferents. Amb la demanda de menjador social passa al contrari i creiem que només suposa el 8,6% perquè a Barcelona existeixen menjadors socials formals i informals i les persones els acaben coneixent i accedint. Poder guardar les seves bosses durant un temps és, en canvi, un servei molt demanat i que des d’Arrels intentem oferir a tothom perquè a Barcelona no hi ha serveis públics de consigna.

Sense el suport suficient de serveis socials

De les 1.183 persones que s’han adreçat a Arrels i que hem assessorat, moltes diuen no estar empadronades a Barcelona i moltes més expliquen que han anat a demanar suport a diferents llocs i que no han aconseguit ser ateses pels serveis socials que hi ha a cada barri ni pels serveis específics de l’Ajuntament de Barcelona per a persones sense llar.

“Moltes persones es queden sense ser ateses per serveis socials, van trucant portes i arriben al centre obert. És com si estàs malalt, vas a urgències i des de la recepció et recepten un paracetamol i t’envien cap a casa”, explica Marta Maynou.

El 19,5% de les persones que hem orientat, de fet, ha tornat més vegades al centre obert d’Arrels perquè no ha vist satisfeta la seva necessitat a altres recursos, perquè no ha sabut com arribar a aquests altres recursos o perquè necessita que algú les escolti.

No deslligar-se de la xarxa pública

“La majoria de les persones que han vingut buscant suport són persones que estan a temps de vincular-se a la xarxa pública de recursos”, afirma la responsable del centre obert d’Arrels.

En aquest context, des d’Arrels demanem més polítiques preventives perquè la gent no hagi de marxar de casa seva. També instem a reforçar els serveis socials de cada territori i a reforçar i descentralitzar els serveis d’atenció específica a persones sense llar per facilitar l’accés de les persones.

A curt termini, cal ampliar el servei de dutxes i flexibilitzar les normatives, habilitar consignes on les persones que viuen al carrer o en un lloc inestable puguin deixar les seves pertinences durant un temps i obrir espais d’acollida nocturns i de baixa exigència a cada barri de la ciutat. A mig termini, calen mesures que facilitin que les persones sense llar puguin optar a pisos de protecció oficial sense estar condicionades per la manca de recursos econòmics i fomentar més dotacions habitacionals específiques per a persones sense llar.

Més informació:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.