A Catalunya, més de 2.300 persones viuen al carrer perquè no tenen una llar on sentir-se protegides. Són veïnes del barri i les veiem sovint quan sortim a comprar o quan tornem a casa. Et proposem aturar la mirada i perdre la por d’apropar-te a elles. T’imagines saludar-les cada matí pel seu nom? El teu gest pot marcar la diferència per millorar la seva situació.

Què fer quan veus algú vivint al carrer?

  • “Bon dia”, “Bona nit”
    Saludar és una manera de fer visible la persona. Mira-la sense jutjar-la i ofereix-li un somriure. Hi ha persones que potser fa dies que no han parlat amb ningú. No et frustris si no n’obtens resposta de seguida. Ho pots continuar intentant.
  • “Com estàs?”
    Parla-li amb tranquil·litat i respecte, amb distància per no espantar-la i ajupint-te per tenir la mirada a la mateixa alçada. De vegades, oferir un cafè o una cigarreta és una excusa perfecta per iniciar una conversa i saber com es troba la persona.
  • “Què necessites?”
    Podria ser una manta, un entrepà, una trucada…o simplement una conversa. Pregunta-li què necessita i no t’angoixis si satisfer el que et respongui no està a les teves mans en aquell moment. De vegades, escoltar i oferir companyia és més útil que procurar coses materials.
  • “Puc fer alguna cosa per ajudar-te?”
    Aconseguir que una persona deixi el carrer no es fa de la nit al dia i tampoc has de carregar amb aquesta responsabilitat. La situació pot millorar si l’orientes cap als recursos on pot trobar ajuda. Pot passar que la persona ja els estigui utilitzant; altres vegades no els coneixen i es tracta d’una informació útil.

Informació pràctica per orientar les persones que viuen al carrer

A Barcelona hi ha diferents recursos on les persones que viuen al carrer poden anar, però són insuficients per donar resposta a totes les necessitats. A la majoria de municipis de Catalunya no hi ha gairebé serveis ni recursos específics per a les persones que viuen al carrer.

Si la persona viu al carrer a la ciutat de Barcelona

  • Ha de contactar amb el Servei d’Inserció Social (SIS) per explicar la seva situació.
    Passeig Pujades 29, Barcelona | 93 256 66 50.
  • En cas de ser estrangera, sense permís de residència i fa menys de dos anys que viu a l’Estat espanyol, ha de contactar amb el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).
    Carrer Tarragona 141, Barcelona | 93 153 28 00.
  • On menjar? On dutxar-se? On descansar?
    La guia (Sobre)viure al carrer a Barcelona recull diferents serveis on les persones es poden adreçar directament per cobrir necessitats bàsiques. Conté informació sobre els horaris d’atenció, les especificitats de cada recurs, i també sobre si és possible accedir-hi amb animals. La pots fer servir per orientar la persona.
  • També pots avisar a Arrels a través del localitzador. Amb aquest avís, activarem el nostre equip de carrer i treballarem en xarxa amb altres equips de la ciutat per mirar la millor manera d’abordar la situació. Recorda que l’equip de carrer d’Arrels només treballa a Barcelona i visita, prioritàriament, aquelles persones que es troben en una situació més vulnerable. Descarrega’t l’app per a Android o per a IOS.
  • Si veus menors a la nit dormint al carrer, truca al 112 o avisa al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona: 900 70 30 30.
  • Si la persona que veus al carrer no atén o es fa difícil parlar amb ella, pots trucar al Servei d’Inserció Social, SIS (Tel. 93 256 66 50) o donar l’avís a l’Ajuntament a través del servei d’atenció en línia. També ens ho pots explicar a Arrels contactant amb el nostre servei d’orientació (Tel. 93 829 58 55).

Si la persona viu al carrer en un altre municipi

  • Pot contactar amb l’ajuntament o anar als serveis socials que li corresponguin per explicar la seva situació. Si no hi està empadronada, pot demanar que li facilitin aquest tràmit. Tots els municipis catalans estan obligats per llei a empadronar els seus veïns i veïnes, tinguin o no una llar.

Si la persona no es troba bé

  • Si veus la persona estirada al terra i penses que pot trobar-se malament, truca al 112 i demana una ambulància.

Si la persona ha estat víctima d’un delicte o una agressió

  • Contacta amb el servei jurídic d’Arrels per obtenir orientació: 635 43 94 00. Pots fer servir el Whatsapp.

Què pots fer quan fa fred?

Durant els mesos de fred, a Barcelona s’habiliten algunes alternatives temporals. Què s’ha habilitat aquest hivern 2023-2024?

  • El Centre d’Allotjament d’Emergència (CAE), amb 75 places (16 per a dones i 59 per a homes); l’horari és de 20 h a 8 h. Per accedir-hi, cal anar a demanar plaça al carrer Ramon Turró, 161-167 (és l’adreça del mateix Centre d’Acolliment d’Emergències); has d’anar-hi els dies laborables entre les 10 h i les 13 h.

T’expliquem també per què algunes persones sense llar no volen accedir als recursos contra el fred.

Què diuen les persones que han viscut al carrer?

“Cualquier apoyo lo agradeces tremendamente”. La Sarabia ha viscut al carrer i, juntament amb el Pedro i el Davide, comparteixen consells útils per apropar-se a les persones sense llar. Mira el vídeo!

Trenquem prejudicis

Per què una persona arriba al carrer? Viuen al carrer perquè volen? Et convidem a resoldre els mites més freqüents i a canviar la mirada!