Cuidar-se

Viure al carrer deteriora la salut perquè la persona està exposada a molts riscos com la violència, el fred, la pluja o les insolacions, però també ha d’afrontar dia a dia la por, la inseguretat i la manca de descans. Segons l’enquesta a persones que viuen al carrer, realitzada al juny del 2021, el 59% afirma tenir un estat de salut delicat i el 19% explica que té alguna malaltia crònica.

Viure al carrer també afecta la salut mental. En algunes ocasions, les persones presenten més d’una patologia i no troben resposta en cap centre. El repte és trobar recursos adequats i estables adaptats a les necessitats d’aquestes persones.

I què fem des d'Arrels?

Acompanyem al metge

Les persones sense llar, malgrat els problemes de salut que pateixen, es desvinculen sovint de la xarxa sanitària. A Arrels fem de pont i les acompanyem als ambulatoris, hospitals i centres de seguiment de tractament de toxicomanies.

L’any 2022 vam acompanyar 378 persones a la xarxa d’atenció sanitària, d’atenció a la salut mental i d’atenció a les addiccions.


Fem visites a l'hospital

A tothom li agrada rebre visites quan està hospitalitzat. Per això, un equip de persones voluntàries i col·laboradores es dedica específicament a visitar i acompanyar persones sense llar que han d’estar més o menys temps a l’hospital.

Coses tan senzilles com portar una pinta o un pijama, regalar un llibre o una revista i oferir una estona de companyia milloren anímicament la salut de les persones.


"No tinc targeta sanitària"

Sovint les persones que viuen al carrer no tenen targeta sanitària ni cap tipus de documentació perquè l’han perdut o els l’han robat. Segons el cens 2019 de persones que viuen al carrer, només el 53% de les persones enquestades tenen targeta sanitària, una dada que baixa per tercer any consecutiu.

L’acompanyament facilita tramitar de nou la documentació i dotar d’accés a la sanitat a persones que viuen al carrer.


Oferim consulta mèdica

Els dimecres, voluntàries de Salut Sense Sostre venen al centre obert d’Arrels per passar consulta mèdica a persones que acompanyem.

L’associació, formada per professionals de l’àmbit sanitari, es coordina amb els centres de salut i també està present a diversos espais d’atenció a persones sense llar.

L’objectiu és millorar l’estat de salut de les persones més vulnerables, establint-hi un vincle de confiança i intentant vincular-les al sistema sanitari corresponent.


Vetllem pel benestar mental

Arrels treballa de forma coordinada amb la xarxa de salut normalitzada i l’Equip de Salut Mental per a Persones Sense Llar de Barcelona (ESMES) per visitar persones amb un trastorn mental greu.

Des del 2015, a més, Arrels vol aprofundir en el coneixement i el diagnòstic neurològic per entendre millor els trastorns de conducta i oferir una mirada més integral a la persona.


Acompanyem en les addiccions

A Arrels també acompanyem persones amb addiccions com l’alcohol. En alguns casos, s’acompanya la persona en el tractament de desintoxicació i d’altres es treballa des de la reducció de danys, sempre respectant la voluntat i els temps de les persones.


Sabem que tenir una llar millora la salut

Algunes persones ateses pateixen dos o més trastorns, com una malaltia mental i una addicció a l’alcohol, i no troben on recuperar-se. En aquests casos entra en joc la Llar Pere Barnés d’Arrels, que acull dones i homes que han viscut molt temps al carrer, situació que sovint comporta la presència de malalties orgàniques i neurològiques, així com trastorns mentals.


Vetllem per recuperar els hàbits alimentaris

Les persones que viuen al carrer pateixen desordres alimentaris i no tenen una alimentació sana. A Arrels intentem que tornin a fer tres àpats diaris.

  • A la llar tenim un menjador per a les persones residents i per a altres persones que coneixem i que viuen o han viscut al carrer.
  • També prepara menjar per a emportar perquè les persones que viuen en un pis d’Arrels i no saben cuinar puguin fer els àpats a casa.


Disposem d'una farmaciola

La majoria de les persones que coneixem necessiten tractaments mèdics pautats pel metge però moltes d’elles tenen dificultats per guardar i administrar-se la medicació.

A Arrels tenim un servei de farmaciola des d’on es dispensen els medicaments que cadascú necessita.


Oferim servei de podologia

Viure al carrer implica haver de desplaçar-se a peu tot el dia d’un lloc a l’altre i sovint amb un calçat no del tot adequat, de manera que els peus se n’acaben ressentint.

Per això és tan important el servei de podologia d’Arrels que, un cop a la setmana, tracta petits problemes dels peus de les persones que atenem al centre obert.


Promovem la música contra l'apatia

La música s’ha convertit en una bona aliada per al benestar de persones sense llar a Arrels ja que permet relacionar-se, enfortir vincles i passar una bona estona.

A la Llar, a més, es converteix en una gran eina terapèutica per afrontar l’apatia, que afecta a un 77% de les persones residents (segons dades de 2015).