Hem atès 2.341 persones el 2018, un 23% més que l’any anterior


El nombre de persones ateses a Arrels ha tornat a augmentar. El 2018, vam atendre 2.341 persones, un 23% més que el 2017 i un 72% més que fa cinc anys. Moltes d’aquestes persones s’han adreçat a nosaltres buscant serveis bàsics i demanant orientació. Els reptes són molts perquè el nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona augmenta i és difícil accedir a habitatge a preu assequible.

Les dades que us expliquem a continuació és refereixen al 2018 però encara són provisionals. Cap al mes de març publicarem les xifres definitives amb la memòria anual.

Durant el 2018, a Arrels hem atès 2.341 persones sense llar. Es tracta d’una xifra que des de fa anys no para de créixer i que, només comparat amb el 2017, significa un 23% més de persones. De les 2.341 que hem atès, a més d’un miler les hem conegut per primera vegada durant els últims dotze mesos.

A totes aquestes persones les hem atès de diferents maneres: visitant-les directament al carrer, oferint serveis bàsics com una dutxa o un lloc estable per guardar les pertinences, garantint l’allotjament, escoltant-les i orientant-les sobre els recursos que existeixen a Barcelona on també poden trobar ajuda, etc.

L’equip de carrer d’Arrels ha visitat 523 persones durant el 2018. Es tracta de persones amb una situació de carrer cronificada i a les quals les hem visitat més vegades durant els darrers dotze mesos per saber com es troben, què necessiten i generar llaços de confiança que permetin transformar aquesta situació de carrer.

El nombre de persones ateses per Arrels ha augmentat sobretot al centre obert, on les persones poden resguardar-se i troben serveis bàsics. Pel centre obert han passat 1.941 persones durant el 2018; això significa un 24% més que l’any 2017 i un 91% més que fa cinc anys.

De totes aquestes persones, 843 han fet ús del servei de dutxes i més d’un miler han fet ús del rober. En molts casos, aquests serveis higiènics s’han ofert de manera puntual a persones que s’adrecen a nosaltres perquè estan tramitant l’accés als centres municipals i, mentrestant, necessiten dutxar-se i canviar-se de roba. Destaca el fet que el servei de consigna ha estat a la seva màxima capacitat durant tot l’any i ha ofert un lloc estable on deixar les seves pertinences a unes 900 persones. A Barcelona, no existeix cap servei de consigna estable municipal.

Des del centre obert d’Arrels també hem intentat donar resposta a més de 1.360 persones sense llar que han vingut a demanar un cop de mà per dutxar-se, canviar-se de roba o accedir a un allotjament. En molts casos hem pogut oferir una resposta a necessitats bàsiques però en moltes altres ocasions només hem pogut escoltar a la persona i orientar-la i assessorar-la sobre els recursos que existeixen a Barcelona per a persones sense llar.
 

Més persones vivint al carrer i menys allotjament

A la ciutat de Barcelona viuen un miler de persones al carrer, segons l’últim recompte nocturn organitzat el mes de maig del 2018. Es tracta d’una dada de mínims i que en els darrers deu anys ha crescut en un 45%. L’augment de les situacions de sensellarisme coincideix també amb la complicada realitat per accedir a habitatge de preu assequible.

En aquest sentit, des d’Arrels hem garantit l’allotjament a 237 persones que han viscut al carrer. Ho hem pogut fer amb pisos individuals i compartits -on viuen més de la meitat de les persones a les quals garantim l’allotjament-, amb la llar residencial Pere Barnés –que acull persones sense llar amb una salut fràgil-, amb habitacions de lloguer i amb dos espais de baixa exigència que durant el 2018 s’han consolidat.
 

La importància d’implicar-se

Cada vegada més persones creiem que aconseguir #ningúdormintalcarrer és possible. Gràcies per sumar-vos-hi!

  • 387 voluntaris i voluntàries heu donat suport continuat en serveis d’atenció, però també en tasques administratives, de manteniment o sensibilització.
  • 4.703 persones sòcies i donants heu contribuït econòmicament per tirar endavant la tasca d’Arrels.
  • 4.180 estudiants heu participat en xerrades de sensibilització per saber més sobre el sensellarisme.
  • 254 empreses i un centenar d’iniciatives particulars heu sumat el vostre granet de sorra.

3 thoughts on “Hem atès 2.341 persones el 2018, un 23% més que l’any anterior

  1. Es meravellós que persones com vosaltres feu tot el possible, per donar unes millors condicions de vida a totes aquestes
    persones que ho necessiten, per circumstancies adverses de la vida.
    Gràcies per existir i per fer un mon millor!

  2. Endavant!!! La vostra causa i els vostres esforços són importantíssims. Felicitats per la dedicació i el temps que hi esmerceu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.