Estereotips perillosos contra les persones sense llar


La justícia ha condemnat un home per agredir i insultar una persona que dormia en un caixer a Barcelona. La versió de l’acusat mostra estereotips i desinformació sobre les persones sense llar: Dormen a un caixer perquè volen? Són alcohòliques? No els importa la higiene? Desmuntem alguns tòpics.

21 d’abril del 2015. Una parella entra a un caixer automàtic i troben dues persones descansant a dins. La parella increpa les dues persones sense llar dient que són ‘guarres’ i una d’elles li respon. La conseqüència és violenta: el noi agredeix una de les persones sense sostre. La justícia l’ha condemnat per un delicte contra la integritat moral.

La declaració que l’agressor ha fet davant la justícia treu a la llum alguns dels estereotips sobre les persones que viuen al carrer, i que volem desmuntar.

1.

Una persona sense llar no té dret a dormir en un caixer. Estem d’acord en una cosa: un caixer no és un lloc adequat perquè ningú hi dormi. Quan una persona dorm en un caixer és perquè s’està vulnerant el seu dret a l’habitatge. Mentre la persona no tingui un habitatge permanent on viure, no podrà fer passes endavant.

2.

Totes les persones sense llar són alcohòliques. Hi ha persones que dormen al carrer i que no tenen problemes d’alcohol. En el cas de les persones que beuen, l’alcohol en la majoria dels casos és una conseqüència de viure al carrer: moltes comencen a beure per por a agressions i per oblidar la situació que estan patint.

3.

Les persones que viuen al carrer són brutes. Quan no tens un lloc on dutxar-te sempre que vulguis ni guardar la teva roba es fa difícil mantenir una bona higiene. A Barcelona els serveis de dutxes són insuficients i no permeten a la persona dutxar-se amb assiduïtat; tampoc hi ha prou lavabos públics. La majoria de les persones al carrer voldrien tenir una millor higiene i més intimitat per dur-la a terme.

4.

A una persona que dorm al carrer se la pot agredir sense conseqüències. Tothom té dret a la dignitat i a la seva seguretat. Les persones sense llar són el col·lectiu que pateixen més agressions i de manera més invisible, per això són importants els avenços en matèria legal per combatre els delictes d’odi. A Barcelona, Arrels col·labora amb la fiscalia per a delictes d’odi i de discriminació.

 

També pots llegir Què fer quan vius al carrer i pateixes un delicte.

 

Més informació:

  • Es poden presentar queixes i preocupacions sobre delictes d’odi i discriminació al correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat
  • Telèfon de la fiscalia provincial de Barcelona: 935548648
  • També es pot denunciar a qualsevol comissaria de policia, el telèfon 112, els jutjats de guàrdia i el web www.fiscal.es.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.