Ningú sense drets

Qui som?

Som un grup de persones que hem viscut al carrer o que coneixem de prop què significa haver de viure al ras i les seves conseqüències. Volem sensibilitzar sobre la realitat invisible de les persones sense llar perquè, quan vius al carrer, la majoria dels teus drets es veuen vulnerats. Haver de viure al carrer, a més, fa gairebé impossible poder votar i presentar-te com a candidat/a en unes eleccions municipals.

Volem incidir en la campanya electoral per recordar que haver de viure al carrer no és normal i aportar solucions factibles en l’àmbit municipal. Cap persona hauria de ser invisible.

  • Ens votaries si la nostra candidatura fos real? Descobreix més sobre la Llista Invisible!
  • T’imagines que els candidats reals que es presenten a l’acaldia de Barcelona visquessin al carrer? Hem transformat els seus cartells electorals per evidenciar com d’inversemblant és el fet que una persona sense llar pugui transformar-se en un actor polític de pes. T’ho expliquem!
  • Tenen en compte els programes electorals la realitat de les persones sense llar? Els hem analitzat!

 

Què proposem?

A Barcelona, més de 1.200 persones sobreviuen al carrer. A Catalunya no ho sabem perquè només 21 dels 947 municipis tenen xifres que dimensionin la problemàtica. Com a mínim, hi ha més de 1.700 persones dormint als carrers a Catalunya. Aconseguir #ningúdormintalcarrer és possible si totes les administracions s’hi impliquen. Des dels ajuntaments, es podria transformar la situació amb mesures a curt termini.

  1. A curt termini, proposem obrir espais petits a cada barri perquè centenars de persones deixin de dormir al carrer. Cal invertir també a llarg termini en habitatge públic i en promocions d’habitatge específiques per a persones sense llar.
  2. Atendre totes les persones que viuen al carrer. Els equips municipals i els serveis socials haurien d’atendre tothom des del primer moment.
  3. Garantir el padró a totes les persones. La llei obliga tots els municipis a garantir el padró de les persones, tinguin o no un habitatge. Proposem que Serveis Socials s’hi impliqui per facilitar el tràmit.
  4. Habilitar recursos bàsics a cada barri o districte de la ciutat. Parlem de dutxes, consignes, llocs de descans, llocs on menjar calent, etc. Actualment, hi ha municipis que no tenen cap tipus de recurs per a persones sense llar i altres municipis on sí existeixen recursos però són insuficients.
  5. Revisar i modificar les ordenances de convivència per garantir els drets de les persones sense llar. No es pot multar una persona que dorm al carrer per dormir en un banc o per fer les seves necessitats a la via pública quan no té una llar ni serveis públics que pugui utilitzar.
  6. No criminalitzar les persones que viuen al carrer des dels serveis municipals. Llençar les pertinences d’una persona que dorm al carrer, fer-la fora del lloc de descans, posar elements d’arquitectura hostil en edificis públics… només trasllada el problema. Cal que els serveis municipals estiguin més formats en la realitat de les persones sense llar.

Descobreix les nostres propostes polítiques!

La nostra Llista Invisible

 

T’imagines que els candidats a l’alcaldia visquessin al carrer?

No es podrien presentar a aquestes eleccions municipals. Ningú els podria votar. Haurien perdut aquest i molts altres drets.

Hem transformat alguns dels candidats que es presenten a l’alcaldia de Barcelona per evidenciar com d’inversemblant és el fet que una persona sense llar pugui transformar-se en un actor polític de pes. En concret, hem adaptat els cartells de campanya d’Ernest Magarall, Ada Colau, Jaume Collboni i Xavier Trias, transformant les imatges dels candidats/es i els seus missatges i lemes electorals, i portant-los a una situació de sensellarisme, en una acció que s’inclou en la nostra campanya #ningúsensedrets.

Els cartells representen quatre candidats/es però el seu missatge s’adreça a totes les formacions polítiques. Aquesta transformació l’hem fet utilitzant la intel·ligència artificial; hem triat els candidats i candidates de les formacions que actualment tenen més representació al consistori.

Descarrega tots els cartells.

Necessitem polítiques transformadores de lluita contra el sensellarisme en l’àmbit municipal i visibilitzar el fet de que les persones sense llar estan excloses, a la pràctica, del dret a la plena ciutadania: no podran presentar-se com a candidates a unes eleccions, fer propostes polítiques i incidir en la societat; moltes vegades, tampoc tenen dret a vot.

Aquestes elecccions municipals, #ningúsensedrets!