Un aprententatge de tu a tu per trencar prejudicis


Desenvolupar habilitats socials i personals, sentir-se útil, conèixer altres realitats… aquests són alguns dels objectius de l’assignatura Servei Comunitari de l’escola Cintra, en què 10 alumnes de secundària donen un cop de mà a diverses entitats. Una d’elles és el taller d’Arrels, on participen persones que han viscut al carrer.

En Pedro i l’Ibrahima tenen 14 anys i són dos alumnes de l’escola Cintra. Cada dimecres al matí, durant cinc setmanes, passen un parell d’hores al taller d’Arrels per donar un cop de mà en l’elaboració de manualitats, i ho fan conjuntament amb persones que han viscut al carrer.

Aquesta estada forma part de l’assignatura Servei Comunitari de l’escola Cintra. La matèria promou que diverses parelles d’estudiants surtin de l’aula per passar unes setmanes en quatre entitats diferents per ajudar en el que calgui i conèixer altres realitats.

En aquest intercanvi amb el taller d’Arrels, els alumnes treballen colze a colze amb persones que han viscut al carrer i estableixen una relació i un vincle intergeneracional. “Desenvolupen la capacitat de donar i rebre i altres aspectes com l’empatia o el respecte”, apunta Lourdes Minguella, cap d’estudis de l’escola i professora de l’assignatura.

“És una activitat molt enriquidora en què treballen l’autonomia i la responsabilitat, se senten útils i es demostren a ells mateixos que poden relacionar-se de manera sana i positiva”, assenyala.

Acabar amb prejudicis per partida doble

L’escola Cintra és un centre d’educació secundària que acompanya a adolescents en situació de vulnerabilitat social i dificultats acadèmiques i els orienta cap a la inserció laboral. Treballen amb una ràtio de sis alumnes per aula i amb un curriculum adaptat a les necessitats de cada estudiant.

Es tracta de dos col·lectius amb molts prejudicis i aquesta col·laboració serveix per trencar estigmes i barreres i conèixer millor a l’altre. “És una manera de canviar la mirada i d’empatitzar”, assegura Minguella.

En aquest sentit en Pedro, un dels alumnes que dóna un cop de mà amb l’elaboració dels clauers de la campanya #ningúsenseclau d’enguany, explica que al taller “veus altres situacions i te n’adones que també et pot passar a tu.”

En Jesús, que sap molt bé què és viure al carrer, assenyala que “és important que vinguin perquè sàpiguen què és la vida i coneguin de prop la nostra realitat.”

La Rosa, voluntària al taller d’Arrels, afirma que per als alumnes “és una manera de veure persones que han tocat fons i se n’han sortit. El fet de tenir algú al costat amb qui col·laborar i treballar de forma conjunta en un producte fa que se sentin més implicats.”

Un aprenentatge des de la persona

“¿Hoy vienen los chavales, hoy es miércoles no?”, pregunten algunes de les persones del taller d’Arrels. I és que la col·laboració dels joves de l’escola Cintra “suposa una entrada d’aire fresc i implica un canvi de rutina i d’hàbits per a les persones del taller”, explica Rocío Alonso, responsable de La Troballa.

El taller esdevé un àmbit educatiu més informal on es desenvolupa un aprenentatge des de la persona, de tu a tu. A més, com apunta Alonso, és un espai on “es mostra la vessant positiva de les persones que han viscut al carrer i serveix per educar la mirada respecte la seva situació.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.