Obrim Llars Tere Villagrasa, un nou equipament per garantir l’allotjament a persones sense llar


Des d’Arrels posem en marxa un nou equipament que vol allotjar i acollir persones que viuen al carrer i que, malgrat haver passat per altres recursos, no han trobat allò que necessitaven. Es diu Llars Tere Villagrasa, acull en un mateix edifici deu llars individuals i, a mig termini, obrirà un Pis Zero on una desena de persones podran passar la nit. L’equipament està al Poblenou i vol comptar amb la complicitat veïnal.

Quan una persona deixa de viure al carrer necessita un lloc digne, acollidor i estable on estar; un espai que li permeti recuperar-se de la vida al ras i millorar la seva situació. Amb aquesta mirada habilitem sempre els recursos d’allotjament d’Arrels i amb aquesta idea posem en marxa Llars Tere Villagrasa, un nou equipament ubicat al barri del Poblenou.

Es tracta d’un edifici que durant l’últim any hem rehabilitat per garantir l’allotjament permanent i individual a deu persones i per oferir deu places nocturnes en un espai compartit. Les persones que faran ús de les Llars Tere Villagrasa són persones amb una llarga trajectòria de sensellarisme i que, fins a la data, no han trobat un lloc definitiu on estar degut a la complexitat de la seva situació i a causa també de la manca de recursos que s’adaptin a ella.

L’equipament Llars Tere Villagrasa vol donar resposta a aquestes situacions amb dos espais diferenciats.

  • Deu llars individuals que es reparteixen en les cinc plantes de l’edifici i que preveuen començar a acollir les persones residents en uns dies. Es tracta de llars petites i equipades perquè les persones que hi visquin se sentin acollides, i amb un espai de cuina i rentadora compartit a cada planta. L’objectiu és garantir l’allotjament estable a deu persones i aprofitar el fet de conviure en una mateixa escala de veïns i veïnes per promoure l’ajuda mútua entre elles.
  • Un recurs nocturn de baixa exigència, ubicat a la planta baixa de l’edifici, i que preveiem posar en marxa més endavant. Es tracta d’un Pis Zero que obrirà cada nit de l’any per oferir protecció a 10 persones. Les persones que facin ús del recurs podran entrar durant tota la nit, accedir amb les seves pertinences i també amb el seu animal de companyia, si en tenen. El Pis Zero té un pati on compartir converses i establir vincles amb les persones i dos espais diferenciats on passar la nit; un d’aquests espais serà específic per a dones.

“Aquest nou equipament vol aportar un pas més en l’atenció a les persones sense llar al barri del Poblenou, al districte de Sant Martí i a tot Barcelona. En un mateix edifici volem sumar dos espais diferents que donaran allotjament estable i refugi nocturn i que tenen una mateixa voluntat: oferir una alternativa a persones sense llar que, fins ara, no han trobat resposta en altres tipus de recursos”, explica el director d’Arrels, Ferran Busquets.

 

Allotjament, però també acompanyament social

Les Llars Tere Villagrasa s’inspiren en dues experiències que determinen el model d’atenció a persones sense llar que implementem des d’Arrels des de fa temps: el Housing First i el Pis Zero. El Housing First prioritza l’accés a l’habitatge de persones que viuen al carrer i les acompanya amb un seguiment i atenció social. El Pis Zero és un recurs en el qual persones que viuen al carrer i que no han trobat allò que necessiten en altres recursos tenen un espai petit i acollidor on passar la nit de manera segura. Les dues experiències comparteixen un mateix model d’intervenció i d’acompanyament a la persona que, a les Llars Tere Villagrasa, volem sumar.

Durant el dia, els equips d’Arrels estaran presents a l’edifici per facilitar el dia a dia de les persones residents a les llars. Durant la nit, també acompanyarem les persones que vinguin a passar la nit al recurs i estarà pendent de qualsevol necessitat dels residents de la resta de l’edifici.

Durant aquest 2022, des d’Arrels hem garantit l’allotjament amb suport social a 261 persones, sobretot a pisos individuals. Amb el nou equipament Llars Tere Villagrasa ampliem vint places més, per garantir l’allotjament a més persones sense llar.

 

Necessitem la implicació ciutadana per arribar més lluny

L’equipament Llars Tere Villagrasa porta aquest nom en homenatge a Teresa Villagrasa, dona que durant dècades va regentar a Barcelona la pensió Tere i que va oferir una llar a persones soles i que tenien pocs recursos. Moltes d’aquestes persones les coneixíem a Arrels perquè havien viscut al carrer; en aquella època, a Barcelona, gairebé no hi havia recursos per a persones sense llar i encara no coneixíem el model Housing First. El fet de posar el seu nom al nou equipament pretén posar de relleu la importància del compromís ciutadà en l’acompanyament a les persones que viuen al carrer i donar les gràcies.

L’equipament Llars Tere Villagrasa que ara posem en marxa vol comptar amb la complicitat dels veïns, veïnes i col·lectius del Poblenou. D’una banda, voldríem que s’impliquessin en el projecte com a voluntaris i voluntàries de proximitat, dormint una o dues nits al mes al Pis Zero o bé acompanyant les persones residents en el seu dia a dia. D’una altra banda, ens agradaria aprofitar aquest nou recurs com a lloc de trobada per sensibilitzar sobre el sensellarisme.

En aquest sentit, també necessitem el suport de la ciutadania en general per garantir la posada en marxa, en la seva totalitat, de l’equipament Llars Tere Villagrasa. Les llars individuals començaran a acollir persones residents en uns dies, però encara ens falta acabar de rehabilitar el Pis Zero, per al qual necessitem suport econòmic.

“La nit del 15 de juny del 2022, vam detectar més de 1.200 persones vivint al carrer a Barcelona, 159 de les quals a Sant Martí; és un dels quatre districtes de la ciutat que acullen més persones sense llar. Les solucions demanen desenvolupar més recursos i prioritzar polítiques, però també necessiten la implicació de la ciutadania”, afegeix Ferran Busquets.

 

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.