Per què hi ha plantes que estan febles i sembla que no puguin sostenir-se totes soles? A les persones ens pot passar el mateix? Quines dificultats es troba una persona que viu al carrer? Com les podem ajudar? A totes aquestes preguntes vol respondre Una història diferent, un llibre infantil que s’adreça a infants, famílies i espais educatius i que vol ajudar a trencar prejudicis envers les persones sense llar.

– Papa, mira aquest senyor! , què fa?
– Em sembla que s’està preparant el llit.
– A la vorera? Jo tindria fred estirada al carrer. I també molta por!
– Aquest senyor no ha triat dormir aquí. Potser no té cap més lloc on passar la nit.

Aquesta conversa entre un pare i una filla és el punt de partida d’Una història diferent, un llibre infantil per explicar a infants i adults que haver de viure al carrer no és una cosa normal i per posar en relleu la importància de tenir cura de les persones que estimem i que viuen a prop nostre.

El llibre neix de la idea de Santi Beascoa, editor de Lupita Books i voluntari d’Arrels, mostra la realitat de les persones sense llar a través de les il·lustracions de Sandra de la Prada i pretén trencar mites i prejudicis sobre el sensellarisme des de l’experiència i la mirada d’Arrels.

“Vaig tenir la meva primera experiència com a voluntari durant l’enquesta a persones que viuen al carrer que Arrels va fer l’any 2019 i vaig descobrir que al carrer viuen persones amb tota mena de circumstàncies i històries molt diferents. Em va sorprendre tant que vaig decidir fer-me voluntari de manera continuada a l’entitat i he trencat prejudicis que pensava que no tenia”, explica Santi Beascoa.

Les il·lustracions d’Una història diferent posen nom i rostre a persones que viuen al carrer per acostar-nos la seva realitat; en aquest sentit, els dibuixos de dos dels personatges s’inspiren en dues persones que han viscut al ras, que el Santi Beascoa ha conegut en el dia a dia del seu voluntariat i que acompanyem des d’Arrels.

Reflexionar sobre les arrels que ens sostenen ferms a tots i totes, explicar que una persona viu al carrer perquè ha perdut casa seva i la gent que s’estima, mostrar els motius que poden portar una persona a viure al carrer… són algunes de les qüestions que, durant la conversa entre pare i filla ens va mostrant Una història diferent.

 

Una eina per sensibilitzar famílies i centres educatius

Amb un llenguatge i un to amables i senzills, el llibre que publiquem vol ser una eina útil per a famílies amb infants, centres educatius, biblioteques i altres espais d’educació formal i no formal. Està editat en català i castellà i s’acompanya d’un material educatiu per reflexionar amb els infants després de llegir la història.

Des de fa anys, a Arrels apostem per la sensibilització dels infants i joves per reflexionar sobre els fils que ens sostenen com a persones i transformar la mirada envers el sensellarisme. Ho fem mitjançant xerrades a centres educatius, passejant pels carrers de Barcelona per descobrir noves realitats, promovent projectes educatius trimestrals i activitats de reflexió, etc. Tot això, gràcies al testimoni de persones que viuen o han viscut al carrer i que transmeten la seva experiència i amb el suport de persones voluntàries a Arrels.

Una d’aquestes persones és el Fran, que des de fa temps explica a infants i adolescents la seva experiència de vida al ras i que ara apareix dibuixat com a un dels protagonistes a Una història diferent. “Els nens i nenes sempre pregunten coses sobre la vida al carrer. En una xerrada que vaig fer, em van preguntar si malgrat dormir en un banc també somiava; quan caminen pel carrer amb la família i veuen una persona que dorm al carrer, també fan preguntes. Aquest conte pot ajudar a explicar-ho millor”, reflexiona el Fran.

Una història diferent s’adreça als infants, però també als adults i s’incorpora als recursos educatius que des d’Arrels utilitzem per sensibilitzar els infants i joves sobre la problemàtica del sensellarisme.

 

Com podeu aconseguir Una història diferent?

  • A la nostra botiga física, al carrer Ample 3 de Barcelona, de dilluns a divendres de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h.
  • A la nostra botiga digital.
  • El preu és de 14,90 euros.

 

Més informació:
Descobreix la nostra proposta educativa amb infants i joves

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.