Pis Zero

El Pis Zero és un recurs nocturn de baixa exigència amb capacitat per a unes 10 persones. Actualment, tenim dos pisos d’aquesta tipologia:

  • Un d’ells situat al barri del Raval, que es va obrir l’any 2017.
  • I un altre al Poblenou, que obrirà durant el 2023.

El Pis Zero acull cada nit persones conegudes per Arrels que fa molt que viuen al carrer i que, en molts dels casos, han passat per altres tipus de recursos però no hi han trobat cabuda perquè no s’adaptaven a les seves necessitats.

Des d’Arrels fem incidència política perquè s’obrin espais nocturns segurs, no massificats i de proximitat a cada barri perquè centenars de persones deixin de dormir al carrer. L’objectiu és superar el model actual d’albergs massificats i amb llista d’espera, i oferir un lloc segur on passar la nit que s’adapti a les necessitats de les persones (dones i persones LGTBI, amb animals de companyia, amb addiccions i/o problemes de salut mental, etc).

Hem comprovat que és una opció que funciona i que és més econòmica que altres iniciatives que es puguin implementar per pal·liar el sensellarisme.

Què fem al Pis Zero?

Oferim un refugi nocturn de baixa exigència

Oferim un espai segur i acollidor on enfortim vincles amb persones sense llar que no han trobat en altres recursos una alternativa a allò que necessiten. Els recursos de baixa exigència són aquells que cobreixen les necessitats més bàsiques i en els quals la normativa és flexible i s’adequa, en la mesura del possible, a la situació de cada persona. Al Pis Zero s’hi pot accedir amb animals de companyia, beguda i les pertinences que normalment les persones porten a sobre.


Treballem amb una perspectiva de reducció de danys

Des d’Arrels acompanyem persones que passen per diferents situacions i de vegades poden tenir algunes addiccions. Intentem treballar un acompanyament a les persones des de la perspectiva de la reducció de danys, perquè la persona intenti millorar la seva salut. Per exemple, li demanem que ens deixi l’alcohol quan entra al pis. Intentem pactar i subministrar-lo nosaltres segons les necessitats de la persona i evitar que pateixi una síndrome d’abstinència.


Acompanyem les persones en el seu procés

Moltes de les persones que han passat pel Pis Zero després han tingut l’oportunitat d’entrar a viure en un pis individual o compartit, a la Llar residencial Pere Barnés o a altres espais i han pogut canviar la seva situació de carrer. El Pis Zero no és d’estada limitada; l’important és el recorregut i que la persona pugui transformar la seva realitat i millorar la seva qualitat de vida de la forma més autònoma possible.


Comptem amb la col·laboració d’un equip de voluntariat

Les persones voluntàries fan acompanyament a les persones que dormen al Pis Zero i també fan tasques de suport logístic: Organitzen els llits, escalfen tasses de caldo, preparen cafès i posen rentadores. Però sobretot fan una tasca molt valuosa d’escolta, mostrant interès per l’altre, fent-li preguntes i recolzant-lo.