Què fer si estàs en risc de perdre la clau de casa teva i quedar-te al carrer? A qui dirigir-se? Què preparar? No esperis fins l’últim moment. Amb l’experiència que tenim i els consells d’algunes persones que acompanyem i que han viscut al carrer et donem algunes pistes per si et podem orientar.

La campanya #ningúsenseclau vol comptar amb el suport i la complicitat de la ciutadania per obrir portes per a persones sense llar. També busca sensibilitzar veïns i veïnes sobre què fer si veuen algú dormint al carrer i prevenir i orientar aquelles persones que estan a punt de quedar-se al carrer.

Des d’Arrels sempre expliquem que la vida d’una persona és com una teranyina, formada per un conjunt de fils que signifiquen la família, els amics, la parella, la feina, l’habitatge… si totes aquestes connexions es van trencant, la persona corre el risc d’acabar vivint al carrer.

Si et trobes en aquesta situació és important que:

1.

Contactis amb els Serveis Socials del teu barri o municipi, allà on estiguis empadronat. En cas de no estar empadronat enlloc, explica-ho a Serveis Socials. Si ets a Barcelona, ets estranger i no tens documentació pots demanar assessorament al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).

2.

Si et fan fora de casa en pocs dies cal que et posis en contacte amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

3.

Comprovis que tens tota la documentació en regla: el DNI o passaport, la targeta sanitària i, si el tens, també el padró. Si ets estranger i no disposes de targeta sanitària pots contactar amb entitats com l’Associació Salut i Família.

4.

Facis un pack d’emergència amb les teves coses més necessàries i busquis algú que te les pugui guardar. És una idea molt bàsica però a vegades s’oblida.
D’altra banda, en funció d’on visquis hauràs de demanar ajut a un lloc o altre:

  • Si vius a Barcelona pots buscar aquí el centre de serveis socials que et correspon. En cas de tenir dificultats auditives pots adreçar-te a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel on disposen d’atenció amb llengua de signes.
  • Si vius a Catalunya però fora de Barcelona acudeix al centre de serveis socials del teu municipi, si no saps on és pots trucar al 012. En cas de tenir dificultats auditives  pots demanar informació a la Generalitat de Catalunya a través de missatgeria instantània amb l’aplicació Telegram escrivint al número 681 012 012.

A més a més, el servei Ofideute de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el Servei de Mediació en l’Habitatge de Càritas i el Servei de Magatzem i Custòdia de béns per desnonament de l’Ajuntament de Barcelona són altres recursos als quals pots acudir. Et donem més detalls en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.