Actualment a Catalunya no se sap el nombre exacte de persones que dormen al carrer ni les seves necessitats. Tenir aquestes dades és imprescindible per millorar els serveis que se’ls ofereixen i elaborar polítiques efectives. Dues eines útils per a això són el recompte i el cens de persones sense llar.

El Parlament de Catalunya va aprovar l’any 2015 una moció que insta el Govern de la Generalitat a realitzar recomptes cada dos anys per saber quantes persones dormen al carrer a Catalunya. Les últimes dades existents, publicades per l’Agència Catalana de l’Habitatge a l’abril del 2016, diuen que a Catalunya hi ha 48.454 persones en una situació de mal allotjament, 5.433 de les quals vivint al carrer. Es tracta, però, d’unes xifres de mínims perquè només recullen els casos atesos pels serveis públics.

 

Els recomptes

Què són?

Un recompte és una eina quantitativa l’objectiu de la qual és realitzar una fotografia del nombre de persones que dormen al carrer en un municipi determinat en una nit determinada. El resultat és una xifra de mínims perquè segurament hi haurà gent més amagada difícil de trobar.

Per què serveixen?

Per poder impulsar polítiques i recursos per a les persones sense llar primer cal dimensionar el problema. Saber quantes persones dormen al carrer és clau per començar a treballar.

A qui es compta?

A totes les persones que dormen al carrer, portals o entrades d’edificis, caixers… L’objectiu és comptar tothom que es troba dormint al carrer o que està a punt de fer-ho. Durant el recompte, no es desperten les persones ni se les interpel·la.

Recomptes a Catalunya

  • Barcelona. El 18/05/2016 es farà un recompte a tota la ciutat, impulsat per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar. Pots apuntar-te aquí. A Barcelona s’han organitzat altres recomptes als anys 2015, 2011 i 2008.
  • Girona. El 18/05/2016 es farà per primer cop un recompte a la ciutat, impulsat per l’Ajuntament amb entitats socials. Per a més informació podeu escriure al correu electrònic centreacolliment@ajgirona.cat.
  • Badalona. Serà el 18/05/2016, impulsat per l’Ajuntament de Badalona i diferents organitzacions. Pots apuntar-te aquí.
  • Sant Adrià del Besòs. Es farà el 18/05/2016, promogut per l’Ajuntament de la ciutat i entitats socials. Per a més informació, podeu trucar al telèfon 933812004 (extensions 7029 i 7039).
  • Lleida. El 19 d’abril de 2016, l’Ajuntament de Lleida i entitats van organitzar un recompte de persones que dormen al carrer i un cens. Aquella nit van comptabilitzar 71 persones dormint al carrer.

 

Censos

Què són?

Un cens de persones que pernocten al carrer recull informació qualitativa. Es tracta d’una nova manera de fer que es porta a terme en diferents països i que aquest 2016 es farà com a prova pilot a quatre ciutats europees, entre elles Barcelona i València, en el marc del projecte europeu The European End Street Homelessness.

Per què serveixen?

A més de saber quantes persones viuen al carrer, és important saber quina és la seva realitat: Quants anys tenen? Estan malalts? Van al metge? Utilitzen els serveis públics? Reben alguna prestació? Han patit agressions? Estan en situació irregular? El cens hi dóna resposta.

Censos a Catalunya

  • Barcelona. Del 30 de maig a l’1 de juny, Arrels organitza el primer cens de persones que dormen al carrer a Barcelona. L’objectiu és recollir informació qualitativa sobre la seva situació per incidir-hi de forma més efectiva.
  • Lleida. El passat 19 d’abril Lleida va impulsar, de manera paral·lela al recompte de persones sense llar, un cens. Es tracta de la primera ciutat catalana en realitzar un cens de persones que dormen al carrer.

 

Recomtes y censos

 

 

  • Espanya. De manera més o menys continuada, es fan recomptes a Barcelona, Madrid, Mallorca, Saragossa i Sevilla. A Bilbao, Sant Sebastià i vuit municipis bascos més es realitzen recomptes de manera simultània. A València van realitzar un cens el 19/04/2016, liderat per la fundació Rais.
  • Estats Units. Per llei s’obliga a fer recomptes. El govern centralitza les xifres i recull informació qualitativa. A Nova York, equips de recompte específics recorren el metro.
  • Canadà. Enguany, i per primer cop, el govern promourà recomptes a tot el país. També es faran enquestes.
  • Anglaterra. La llei obliga tots els municipis a fer recomptes entre l’octubre i el novembre. L’acció la coordina la xarxa d’entitats HomeslessLink. Al juliol del 2016, Londres també organitzarà un cens de persones que dormen al carrer, en el marc de la campanya europea The European End Street Homelessness.
  • Bèlgica. A Brusel·les i l’àrea metropolitana s’organitzen recomptes que es fixen en les persones sense llar que dormen al carrer i les que, aquella nit, la passen a l’hospital.
  • Dinamarca. El govern compta amb una estratègia nacional per abordar el sensellarisme que contempla fer recomptes a tot el país cada dos anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.