El nombre de persones sense llar que atenem a Arrels segueix augmentant. El 2019 hem atès 2.564 persones, un 8,59% més que el 2018 i un 60% més que fa cinc anys. Això és així perquè a Barcelona hi ha més persones sense llar: unes 1.200 persones, com a mínim, dormen al ras. Des d’Arrels fem una crida a la ciutadania a col·laborar perquè seguim oferint alternatives a les persones sense llar.

Les dades que us expliquem a continuació es refereixen a l’any 2019 però encara són provisionals. En aquest enllaç, trobes les dades actualitzades -juntament amb la memòria anual.

La xifra de persones sense llar que atenem a Arrels no para de créixer i els reptes cada vegada són més grans perquè el nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona augmenta i és molt difícil accedir a habitatge a preu assequible.

Durant els darrers dotze mesos, hem atès 2.564 persones. Les coneixem perquè les visitem directament al carrer, venen al nostre centre obert a resguardar-se o fer ús dels serveis higiènics, viuen en un allotjament que gestionem o han vingut a demanar orientació sobre els recursos que existeixen a Barcelona i les hem escoltat i assessorat. El 89% són homes i l’11% són dones; a més d’un miler les hem conegut per primera vegada.

“Cada any estem atenent més persones i la situació està lluny de millorar. Les administracions continuen sense fer els deures i, de moment, no hi ha cap canvi des dels governs que ens facin pensar que la situació no anirà a pitjor”, afirma el director d’Arrels, Ferran Busquets.

En concret, durant el 2019 des d’Arrels:

  • Hem sortit a visitar 523 persones que viuen al ras. Es tracta de persones que fa temps que viuen al carrer i amb una situació cronificada. L’equip de carrer les ha visitat per saber com es troben i intentar donar resposta a les seves necessitats.
  • Hem acollit 2.194 persones al centre obert. Això significa un 12% més que durant el 2018 i gairebé un 98% més que fa cinc anys. El centre obert és un espai on les persones es poder resguardar durant el dia i on s’ofereixen serveis bàsics com les dutxes, el rober i la consigna. Moltes de les persones que passen pel centre obert fa poc temps que viuen al carrer i venen demanant orientació sobre els recursos que existeixen a la ciutat; durant el 2019, hem assessorat més de 2.300 persones. Les principals demandes d’aquestes persones són on poden anar a dutxar-se i canviar-se de roba i com accedir a un allotjament i a serveis socials.
  • 946 persones han fet ús del servei de dutxes i més de 1.300 han fet ús del rober. Al centre obert, la demanda de serveis bàsics també ha augmentat. Un total de 946 persones han fet ús del servei de dutxes, de manera continuada o puntual, i fins a 1.333 persones han fet ús el rober. Aquestes xifres signifiquen un increment del 17,3% i del 23,4%, respectivament. La consigna d’Arrels ha guardat les pertinences de 587 persones que viuen al carrer o a llocs inestables i segueix sent un recurs molt demandat perquè a Barcelona no hi ha serveis públics de consigna estable.
  • Hem garantit l’allotjament a 240 persones. Més de la meitat d’aquestes persones viuen en pisos i la resta viuen a la llar Pere Barnés -que acull persones que han viscut al carrer i que tenen una salut fràgil-, a habitacions de lloguer i al Pis Zero, un recurs de baixa exigència on les persones poden entrar amb totes les seves pertinences, estar-se el temps que necessitin i passar la nit de manera segura. Durant el 2019, també hem fet front a les obres de la llar Pere Barnés per ampliar el nombre de places fins a 41 i oferir una alternativa a persones amb una situació de molta vulnerabilitat.

Més persones sòcies i donants per fer possible #ningúdormintalcarrer

Al cens de persones sense llar que vam organitzar el juny del 2019 vam localitzar gairebé 1.200 persones dormint al carrer. La xifra significa un 34% més de persones vivint al carrer des de l’any 2015 i un augment del 83% en els darrers onze anys.

L’augment de la problemàtica ha significat per a Arrels haver d’incrementar els esforços per oferir més serveis bàsics i seguir garantint allotjament. En els darrers cinc anys, hem passat de gestionar 41 habitatges a 98 perquè sabem que proporcionar habitatge estable millora la salut i l’autonomia de les persones que han viscut al carrer. Més de la meitat d’aquests pisos provenen del mercat de lloguer privat. Durant el 2019, hem habilitat set pisos nous i això, lligat a l’increment del preu dels lloguers, es tradueix en una despesa estructural un 20% més elevada que durant el 2018.

“La perspectiva econòmica actual ens dificultarà molt arribar més enllà; com a entitat, de moment hem de frenar”, explica Ferran Busquets, que alerta que “el ritme d’increment de l’atenció a les persones no va en línia del ritme d’increment econòmic de l’entitat”. Per al director d’Arrels, és “complicat que el suport econòmic per part del sector públic augmenti i només podem comptar amb el suport de la ciutadania”.

En l’actualitat, el 66% dels ingressos d’Arrels són privats i majoritàriament arriben de persones individuals que s’impliquen econòmicament com a sòcies i donants.

Hi vols col·laborar?

Més informació:

One thought on “Arrels atén 2.564 persones durant el 2019, un 60% més que fa cinc anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.