Molts dels pisos que gestionem des d’Arrels provenen de llegats, donacions en vida, herències intestades, lloguers a preu just…hi ha moltes alternatives per col·laborar quan una persona vol que l’entitat sigui hereva, cohereva o legatària del seu patrimoni. No importa si és gran o petita, qualsevol aportació compta. Hi ha qui dona diners en efectiu, béns mobles i immobles o valors financers, en funció de les seves circumstàncies i desitjos. Totes aquestes persones posen el seu granet de sorra per tal de donar suport a les persones que viuen o han viscut al carrer.

 

“Entrar a viure a un pis per mi és una alegria, és emocionant, és mitja vida. D’aquí poc vindrà la meva família a visitar-me, és un orgull per a mi que vinguin i em trobin en una casa. El fet de començar a viure en aquest pis és com tenir una base, un lloc on tornar a començar, on puc créixer”. L’Omar és una persona que acompanyem i aquesta setmana començarà a viure en un pis que una persona va deixar en herència a Arrels. Gràcies al gest d’aquest donant i d’altres que han ens deixat el seu immoble per tal que hi visquin persones sense llar, actualment podem allotjar més de 10 persones i podrem fer-ho amb una cinquantena a llarg termini. La majoria d’aquests immobles els hem rebut en vida de la persona donant; però, també hi ha qui fa el que es coneix com a llegat solidari.

 

Llegat solidari o herència, diferents formes de col·laborar per a un objectiu comú

 

“Nosaltres sempre diem que no importa tant la manera com es fa la col·laboració, que finalment és un canal per ajudar, sinó el gest de col·laborar en sí. Valorem molt les aportacions de la ciutadania, perquè al cap i a la fi són el motor que ens ha permès atendre més de 17.000 persones durant els 35 anys que tenim de vida”, valora el Ferran Busquets, director d’Arrels. Des d’Arrels treballem per facilitar al màxim les gestions i evitar les càrregues fiscals a les persones o empreses que fan les aportacions.

Les persones que escullen deixar a Arrels els seus béns una vegada no hi siguin ho fan, principalment, sota dues modalitats: llegat o testament solidari. “Ens poden deixar una herència o un llegat. En el primer cas som hereus de tots els béns del difunt i en el segon rebem un immoble o be en concret, que es recull en el testament”, explica la Beatriz Fernández, responsable de l’equip jurídic de l’entitat. La modalitat de llegat solidari no comporta cap càrrega fiscal per a la persona que la porta a terme. I en cas que es vulgui incloure Arrels al testament, la part d’herència atorgada a l’entitat quedarà exempta de pagar l’impost de successions i donacions, ja que es tracta d’una organització sense ànim de lucre.

Les Llars Tere Villagrasa, que acabem d’obrir al barri del Poblenou i que allotjarà unes 10 persones en llars individuals i una altra desena a la planta baixa (en un pis d’estada nocturna), prové d’una herència intestada. Aquest és un bon exemple per visibilitzar que fins i tot quan ja no hi som, podem intentar fer un món una mica millor per a les persones que tenen un futur per endavant.

Les donacions o cessions en vida: gaudir de la gratificació d’ajudar conscientment

L’Albert és l’antic propietari d’un edifici de l’Hospitalet de nou pisos. Fa uns anys, va decidir donar-lo a Arrels. “Ho vaig decidir per intentar rebaixar una miqueta aquesta vergonya que tenim, que hi hagi gent que no té sostre”, explicava fa uns mesos en un reportatge de TV3. Gràcies a la trobada amb els periodistes, l’Albert va conèixer el Juan, una de les persones que vivien llavors en aquells pisos i que acompanyem des d’Arrels des de fa molts anys. La trobada va ser un moment significatiu per l’Albert. El fet d’haver donat l’edifici en vida li ha permès veure per què es fa servir el seu antic immoble, quines persones s’hi allotgen i com es troben; en definitiva, com d’útil ha sigut el seu gest.

Com l’Albert, hi ha persones que escullen fer una donació en vida o cedir un immoble. Aquesta modalitat de col·laboració aporta  satisfacció i tranquil·litat: la persona pot ser testimoni de l’ús que s’està fent del que era el seu bé. Quan una persona vol col·laborar en vida pot fer una donació de diners o d’immobles, o també pot cedir a Arrels l’ús d’un immoble. “En el cas de la cessió d’un immoble, aquesta no implica la transmissió de titularitat, sinó que continua sent del seu propietari, però és l’entitat qui en fa ús. És el cas, per exemple, d’algunes persones que cedeixen pisos perquè que hi visquin persones sense llar, però sense deixar d’ostentar la titularitat de la propietat”, matisa la Bea Fernández.

Un altre exemple d’aquest tipus de col·laboració és el nostre taller ocupacional, La troballa. En aquest espai treballem habilitats com la utilització del temps, la recuperació de les rutines, de la capacitat de socialitzar o de fer vincle de les persones que atenem. Al mateix local del taller funciona la nostra botiga, on exposem i venem els productes que fan les persones que participen al taller. Res de tot això seria possible sense la col·laboració del propietari del local, que el va comprar i ens el lloga a un preu pactat. La troballa és un projecte pel qual ja han passat més de 400 persones, i que acull unes quarantena persones que acompanyem cada setmana.

Més informació

– Si vols fer hereva o llegatària del teu patrimoni a Arrels i ens ho vols comunicar, pots trucar-nos al 93 441 29 90 o escriure’ns a amics@arrelsfundacio.org.

– Si tens dubtes o necessites més informació, pots accedir a aquest enllaç.

– Si vols fer un donatiu o aportació puntual, pots accedir a aquest enllaç.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.