Preguntes més freqüents sobre el cens de persones que dormen al carrer


El proper 5 de juny sortirem pels carrers de Barcelona en el #CensSenseLlar. Però, què és un cens? Quina és la diferència amb els recomptes? Només es fan a Barcelona? Hem recollit els dubtes més habituals per intentar resoldre’ls.

Recompte i cens: parlem del mateix?

Els recomptes es fan durant una nit i en una zona geogràfica determinada; el resultat permet saber quantes persones dormen al carrer en aquell municipi o zona amb una xifra aproximada i que es considera de mínims perquè segurament no es veuran totes les persones que hi dormen al carrer. Els censos també es fan durant la nit i busquen parlar amb les persones que dormen al ras per saber com es troben i detectar situacions de vulnerabilitat.
 
Totes dues accions són complementàries i necessàries per abordar la problemàtica amb polítiques i recursos més eficaços.
 

 

Com es fa un cens?

Aquest any, el cens de persones que dormen al carrer a Barcelona serà la nit del 5 al 6 de juny, entre les 23h i les 5h. La idea és arribar a totes les zones de la ciutat per entrevistar les persones que dormen a la intempèrie. Anirem en grups de tres persones voluntàries, cadascuna amb un rol diferent, com preguntar i prendre nota de les respostes.
 
Preguntarem a la persona sobre el temps que fa que viu al carrer, els riscos als quals s’ha vist exposada, la seva percepció de salut, si està empadronada o té targeta sanitària… Els resultats ens permetran saber quin grau de vulnerabilitat presenten.
 

El cens només es fa a Barcelona?

El cens que es farà el proper 5 de juny a Barcelona forma part d’una campanya europea liderada per l’organització britànica World Habitat i que es va posar en marxa l’any 2016. Des d’Arrels hi participem des de fa dos anys i aquest any el fem per tercera vegada.
 
En total, s’han sumat a la campanya europea 13 municipis: Alacant, Atenes, Barcelona, Bratislava, Brighton, Brussel·les, Croydon, Glasgow, Leicester, Sheffield, Torbay, València i Westminster.
 

Es fan recomptes i censos a Catalunya?

Actualment, a Catalunya no hi ha xifres actualitzades del nombre de persones que dormen al carrer. Les últimes dades les va publicar l’Agència de l’Habitatge de Catalunya l’any 2014 i parlen de 48.454 casos de mal allotjament, 5.433 dels quals corresponen a persones que viuen al carrer o en refugis de baixa exigència.
 
A Barcelona es realitzen recomptes a tota la ciutat des de l’any 2008 i, en els darrers anys, també s’han sumat Lleida, Girona, Tarragona, Reus, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. Gràcies a aquests recomptes, l’any 2017 sabíem que en aquests municipis hi havia, com a mínim, 1.325 persones vivint al carrer. Aquest any s’actualitzaran les dades d’algunes ciutats i s’afegiran les de Terrassa, que per primera vegada organitza un recompte.
 
El repte pendent, però, és realitzar censos per saber les necessitats de les persones. Fins a la data, s’han impulsat a Barcelona i, l’any 2016, a Lleida.
 
Si voleu organitzar un recompte al vostre municipi, us podeu descarregar aquest guia pràctica. Si voleu organitzar un cens de persones que dormen al carrer a la vostra ciutat i necessiteu orientació, podeu contactar-nos al correu electrònic cens@arrelsfundacio.org!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.