Terrassa, Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet han realitzat recomptes de persones sense llar aquesta setmana. Les dades se sumen a les ja recollides en anys anteriors a Girona, Tarragona, Lleida, Mataró i Reus. A Catalunya no tenim xifres actualitzades per dimensionar el sensellarisme però sabem que almenys 1.301 persones dormen al carrer en aquests deu municipis.

La nit del 16 al 17 de maig, més de 1.200 voluntaris han recorregut els carrers de Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet per comptar quantes persones dormen al ras. La nit del 14 de maig es va fer la mateixa acció a Terrassa. Cal tenir en compte que les dades són una xifra de mínims perquè segurament hi haurà més persones que no haurem trobat.

  • A Terrassa s’han localitzat 52 persones sense llar (29 d’elles dormint al ras i 23 a l’alberg L’Andana) en el primer recompte organitzat a la ciutat. Hi han participat 148 persones voluntàries.
  • A Barcelona s’han comptat 956 persones dormint al ras, una xifra similar a la de l’any passat i que significa un augment del 45% respecte fa deu anys. Els districtes amb més persones localitzades són Eixample, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. A més, cal afegir les 2.099 persones que han passat la nit en diferents recursos residencials públics i privats i les 536 persones que viuen en assentaments. L’acció ha estat impulsada per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, formada per una trentena d’entitats socials i l’Ajuntament, i ha comptat amb la participació de 925 ciutadans i ciutadanes.
  • A Badalona, prop de 200 persones voluntàries han sortit al carrer i han comptat 57 persones dormint al ras, 74 persones allotjades en equipaments públics i privats i 98 persones en barraques o habitatges inadequats. Es tracta del segon recompte organitzat a la ciutat on s’han detectat 18 persones més dormint al carrer respecte el 2016.
  • A Sant Adrià de Besòs s’han trobat 16 persones dormint al ras, sota cobert o dins d’un vehicle. És el tercer recompte que es realitza a la ciutat i ha comptat amb la col·laboració de 37 persones voluntàries.
  • A Santa Coloma de Gramenet, 51 ciutadans i ciutadanes s’han desplegat pels carrers de la ciutat i han localitzat 19 persones. Es tracta d’una xifra similar a la del desembre de 2017 en què es van comptar 20 persones.

En els recomptes realitzats en anys anteriors es van localitzar 71 persones dormint als carrers de Lleida, 60 a Girona, 49 a Tarragona, 40 a Mataró i 4 a Reus. En total, aquests deu municipis representen el 37,65% de la població catalana i acullen 1.301 persones dormint al carrer.

L’any 2015 el Parlament de Catalunya va instar el Govern de la Generalitat a realitzar recomptes bianuals per dimensionar el sensellarisme. Actualment, només aquests deu municipis catalans han sortit a comptar les persones que dormen al ras.

A Arrels creiem que cal una visió catalana del sensellarisme i hem creat una Guia pràctica per organitzar recomptes i animar més municipis a dimensionar la problemàtica. Les dades serveixen per millorar els serveis d’atenció i elaborar polítiques efectives per fer possible #ningúdormintalcarrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.