Durant el 2017, des d’Arrels Fundació hem atès 1.912 persones, una xifra similar a la de l’any anterior i que significa un 50% més si ho comparem amb fa cinc anys. També ha augmentat el nombre de persones que fa ús dels serveis bàsics que oferim. La principal dificultat que ens hem trobat, però, és aconseguir habitatge estable i assequible perquè més persones puguin deixar de viure al carrer.

Les dades encara són provisionals però ja us podem avançar les més destacades i la tendència en els darrers anys. Cap al març, publicarem les definitives amb la memòria anual.

Durant l’últim any, Arrels ha atès 1.912 persones sense llar de diverses maneres: visitant-les al carrer, oferint serveis de dutxa i per deixar les seves pertinences, acompanyant-les al metge, garantint l’allotjament estable, etc. De totes aquestes persones, a 675 les hem atès per primera vegada.

La xifra de 1.912 persones és molt similar a la de les persones que vam atendre el 2016 però significa un 50% més respecte fa cinc anys.

Durant el 2017, els equips de carrer d’Arrels han visitat més de 400 persones que viuen al ras a Barcelona i per l’espai d’acollida, on les persones poden resguardar-se i fer ús de serveis bàsics, han passat 1.569 persones. Això significa mig centenar de persones més que al 2016 i un 73% més que fa cinc anys.

Els serveis bàsics de dutxes i de rober han estat útils per a 628 persones i 911 persones, respectivament, i durant la major part de l’any hem tingut ple el servei de consigna, un fet important perquè a Barcelona no existeix cap servei públic similar.

D’altra banda, i segons dades recollides durant els darrers 6 mesos de l’any, des d’Arrels també hem escoltat, assessorat i orientat cap a altres recursos de la ciutat un total de 572 persones sense llar que han vingut buscant suport al nostre centre i a les quals no hem pogut atendre per manca de recursos.

Dificultats per trobar habitatge estable

L’objectiu d’Arrels és aconseguir que cap persona hagi de dormir al carrer a Barcelona i, per a això, és imprescindible comptar amb habitatge assequible i estable per a la persona. L’augment dels preus de l’habitatge a Barcelona, però, ha dificultat poder accedir a nous pisos. Quan va començar el 2017, gestionàvem 76 habitatges i, en acabar l’any, en gestionem 77.

Es tracta d’una tendència que vivim des de fa temps i que ens fa patir. Fa dos anys, la preocupació era trobar habitatge a preu assequible perquè els preus havien augmentat i durant el 2017 no hem pogut incrementar el nombre de llars per a persones que no en tenen. Aquest 2018, a més, s’acaben alguns contractes de pisos que gestionem i patim la incertesa de no saber si aquests contractes de lloguer es renovaran o si pujaran de preu.

De moment, durant el 2017 hem garantit l’allotjament a 248 persones, la majoria a pisos individuals i compartits però també a la llar residencial Pere Barnés –que acull persones que han viscut al carrer i que tenen una salut molt fràgil- i a habitacions de lloguer. En aquest sentit, i per adaptar-nos a les necessitats de les persones que no troben cabuda en aquests tipus de recursos, a principis del 2017 vam obrir el Pis Zero, un espai més petit i de proximitat en el qual les persones poden accedir amb totes les seves pertinences.

Des d’Arrels, creiem que aquesta nova modalitat d’allotjament pot ser una eina útil i aplicable als diferents barris de Barcelona per oferir a curt i mig termini espais segurs per a les 1.026 persones que cada nit pernocten al ras, mentre es treballa per aconseguir habitatge assequible.

5 avisos al dia per part de la ciutadania

La problemàtica del sensellarisme ha augmentat en els darrers anys. A més de les 1.026 persones que cada dia dormen als carrers de Barcelona, 2.006 més ho fan als recursos públics i privats que existeixen a la ciutat i més de 400 viuen en assentaments irregulars.

En aquest sentit, al llarg del 2017 ciutadans i ciutadanes de Barcelona i altres municipis han contactat amb nosaltres preocupats per la situació de persones que dormen al carrer. De mitjana, i comptant els diferents canals de contacte, hem rebut 5 avisos diaris per part de la ciutadania.

En total, hem recollit més de 2.000 avisos, la majoria a través de l’APP #ArrelsLocalitzador, seguit de la pàgina web d’Arrels, les nostres xarxes socials i per telèfon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.