Amb l’arribada de l’estiu, les persones que acompanyem des d’Arrels tenen moltes dificultats per trobar un lloc on resguardar-se de la calor i les altes temperatures. A les nits se senten incòmodes per l’augment de gent i soroll al carrer; durant el dia i les hores de calor intensa, de vegades ni tan sols es mouen del lloc que ocupen per esgotament i manca d’espais on anar a descansar i estar a una bona temperatura. És per això que ens hem proposat dignificar el centre obert, on acollim durant el dia les persones que atenem, perquè puguin tenir accés a un espai climatitzat on fer front a les altes temperatures. Necessitem la teva col·laboració per fer-ho possible!

Durant l’estiu, “qualsevol crit i soroll et desvetlla. No dorms gaire bé i després, durant el dia, costa trobar un lloc on poder descansar”, ens explica el Santi, una de les persones que acompanyem des d’Arrels. Té 57 anys i va viure més de cinc al ras; recorda especialment la duresa dels estius. “No es podia estar al carrer. Carregant la motxilla a l’esquena passava molta calor, contínuament buscava l’ombra i a les nits dormia al parc de la Ciutadella perquè hi havia més humitat i l’ambient era més fresc”, relata.

Com explica en Santi, trobar un espai confortable on descansar durant el dia, tant a l’estiu com a l’hivern, és molt complicat per a les persones que viuen al carrer. Així ens ho van expressar també 6 de cada 10 persones que vam enquestar l’any passat, que ens van dir que els resulta difícil o molt difícil trobar un espai cobert on reposar durant el dia. Per aquest motiu, un dels objectius que ens hem proposat enguany és que el nostre centre obert sigui un espai de descans ben adaptat a les inclemències del temps per a les persones que acompanyem, a més d’oferir-los serveis bàsics com dutxes, rober i consigna per guardar les seves pertinences.

El Santi ara té un allotjament precari on dormir i des de 2015 ve cada setmana al centre obert d’Arrels a dutxar-se i descansar. “Hi estic molt bé, m’agrada perquè hi ha caliu. L’únic inconvenient és que a l’estiu fa calor”, diu, un fet que a Arrels fa temps que ens preocupa. Per això i davant l’increment de les temperatures dels pròxims anys, ens hem proposat millorar la climatització del centre obert i adaptar l’espai a les necessitats de descans que busquen el centenar de persones que hi passen cada dia. Volem oferir-los una acollida més confortable i digna durant els mesos de més calor, quan més recursos estan tancats.

 

Un espai de descans, que volem que sigui digne

En el transcurs d’aquest any, ja són més de 1.500 les persones que han fet ús del centre obert. És un espai on oferim escolta, acompanyament i orientació. També disposem de serveis bàsics que es dirigeixen principalment a persones que, per la seva manca d’autonomia, presenten alguna dificultat per accedir als recursos municipals. Quan una persona que viu al carrer entra per la porta del centre obert i valorem que tenim capacitat per atendre’l, li oferim una dutxa, canviar-se o rentar la seva roba, informació, fer ús de la consigna o simplement una estona de descans.

El centre obert és també l’espai on fem gran part de les activitats de l’entitat. És un lloc que batega d’acord a la nostra activitat: és on s’organitzen les festes de Nadal, Carnaval o Sant Joan, on donem assessorament jurídic, on es toca el piano o les persones que acompanyem llegeixen el diari. També és al centre obert on acollim una vegada a la setmana un grup de dones, els dimarts al migdia. És per això que és tan important per a l’entitat adaptar aquest espai per fer-lo més confortable. Per poder aconseguir aquesta climatització, necessitem uns 120.000 €. Per això, demanem la col·laboració ciutadana i engeguem la campanya Dona aire a les persones sense llar!

 

Com col·laborar?

  • Fes un donatiu per millorar la climatització del centre obert.
  • També pots donar aire a les persones sense llar adquirint el ventall solidari! Està fet de suro i ens recorda la duresa de viure al carrer. Pots adquirir-lo presencialment a la botiga d’Arrels fins al 12 de juliol (c. Ample, 3, Barcelona) o a la nostra botiga digital durant tot l’estiu.
  • També pots col·laborar adquirint la gorra d’Arrels, la bossa Barcelona i altres productes que hem creat per a aquest estiu.

Més informació:

  • Si veus una persona dormint al carrer, pots recomanar-li que vagi a llocs públics climatitzats com biblioteques, estacions de transport, centres de salut… Millor adreçar-la a espais del barri per evitar que s’hagi de desplaçar.
  • També pots proposar-li anar als centres de dia que té l’Ajuntament de Barcelona i a centres oberts d’entitats socials com Arrels. En aquesta guia pots trobar més informació.
  • Si ho prefereixes, pots trucar al nostre servei d’atenció telefònica perquè t’orientem. El telèfon és el 93 551 48 40 i pots trucar-hi de dilluns a divendres, de 9:30 h a 13:30 h i de 16 h a 19:30 h.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.