A Barcelona hi ha gairebé 1.200 persones vivint al carrer. La seva situació sol ser invisible, especialment durant els mesos d’estiu. Recollim una sèrie de consells pràctics per si, aquests dies de calor més intensa, veieu persones dormint al carrer.

No poder cobrir les necessitats bàsiques, haver d’afrontar situacions arriscades i patir violència, patir fred o calor intensa… Haver de viure al carrer significa per a la persona estar exposada a molts riscos.

Aquests dies en què les temperatures són més elevades, les persones que viuen al ras tenen més probabilitats de patir insolacions, cremades, cops de calor i deshidratació. Descansar es fa més difícil perquè hi ha més soroll i fa més calor, algunes rutines canvien per buscar llocs més frescos i la sensació d’inseguretat augmenta.

En aquest context, volem compartir alguna informació pràctica per si veieu alguna persona vivint al carrer aquests dies de més calor:

  • Durant el dia, pots recomanar a la persona anar a llocs públics climatitzats com biblioteques, estacions de transport, centres de salut… Millor si penses en espais del barri on s’ubica la persona per evitar que s’hagi de desplaçar.
  • També pots proposar a la persona anar als centres de dia que té l’Ajuntament de Barcelona i a centres oberts d’entitats socials com Arrels. En aquesta guia trobes més informació.
  • Acosta’t a la persona per xerrar amb ella i saber si necessita aigua o alguna cosa.
  • Si veus que la persona es troba malament, avisa al 112.

Més recursos, també durant l’estiu

Quan arriba l’hivern, a Barcelona l’Ajuntament habilita 75 places extra durant els mesos de fred i, els dies en què la temperatura baixa dels 0ºC, s’activa la fase d’alerta i s’obren més places específiques.

L’operació fred es posa en marxa perquè es considera que les baixes temperatures poden posar en perill la vida de la persona. A l’estiu, també s’activa un dispositiu municipal que contempla sortir a repartir aigua durant les hores de més calor i que informa dels centres climatitzats on la persona pot anar durant el dia. Aquest estiu, l’alerta per onada de calor s’ha activat durant un cap de setmana i l’operatiu ha contactat amb 41 persones. El que no s’ha fet és obrir més places per anar a dormir; a això se suma el fet que alguns centres de dia privats han de tancar algunes setmanes, el que significa menys espais per descansar, dutxar-se i resguardar-se de la calor.

Des d’Arrels, insistim en la necessitat de comptar amb més recursos durant tot l’any, sense haver de mirar el termòmetre, perquè viure al carrer és un risc sempre. En aquest sentit, proposem:

  • Obrir espais nocturns d’acollida de baixa exigència, petits, ubicats a cada barri de la ciutat i en els quals la persona es pugui quedar el temps que necessiti i accedir amb totes les seves pertinences.
  • Habilitar més espais de dia de proximitat amb serveis útils com dutxes, consignes per guardar les pertinences, espais climatitzats, etc.
  • Apostar per recursos d’allotjament que mirin a mig i llarg termini, que protegeixin de la calor, del fred, de la violència i d’altres riscos, i que donin estabilitat a la persona.

Més informació:
Informació pràctica per si veus una persona vivint al carrer.
Guia Viure al carrer a Barcelona amb recursos i consells pràctics per (sobre)viure als carrers de Barcelona.

One thought on “Has vist algú al carrer? Informació pràctica per a aquests dies de calor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.