La Renda Garantida, un pas endavant però insuficient per a les persones sense llar


El 15 de setembre es va posar en marxa la Renda Garantida de Ciutadania, una prestació econòmica que vol garantir uns ingressos mínims i dignes a les persones que ho necessitin. L’ajut significa un pas endavant per a moltes persones, entre elles les persones sense llar, però segueix sent insuficient.

La Renda Garantida de Ciutadania afectarà moltes persones soles i famílies de Catalunya. Es tracta d’una prestació econòmica que es considera un dret inherent a la persona i que vol tenir en compte aspectes socials i d’inclusió laboral per assolir un objectiu: garantir una vida digna a aquelles persones i famílies que no compten amb uns ingressos mínims.

La iniciativa afecta totes aquelles persones que ja tenien una Renda Mínima d’Inserció (RMI) o pensions i altres ajuts de l’Estat amb complements que depenien de la Generalitat, i també serà una oportunitat per a altres persones que fins ara no tenien aquest suport econòmic. Si parlem d’una persona sola, per exemple, s’estableix que a partir d’aquest setembre la quantia econòmica sigui de 564€, i que vagi augmentant durant els propers tres anys fins arribar als 664€.

Posar en marxa la Renda Garantida demostra voluntat política i podria ser un punt de partida perquè altres ajuts s’incorporin en un futur. El fet de comptar a partir d’ara amb una finestreta única és un punt positiu que ajudarà a unificar les gestions. Malgrat això, es tracta d’una prestació insuficient perquè 564€ significaran una tireta per a totes les necessitats existents.

Renda Garantida i persones sense llar

Per a les persones sense llar comptar amb la Renda Garantida pot significar un petit pas endavant perquè hi haurà persones que tinguin una mica més de capacitat econòmica. El problema, però, no es resoldrà perquè no és només econòmic i la persona seguirà necessitant suport de l’administració o de les entitats socials. És el cas de les 135 persones sense llar vinculades a Arrels i que actualment reben algun tipus de suport per garantir un allotjament estable.

Ens preocupa que persones que dormen al carrer i que tenen moltes dificultats socials i d’habilitats no puguin accedir a aquesta prestació perquè, per tramitar-la, es necessita demanar una cita prèvia i anar-hi. Això significa una gestió més que abans la persona no havia de fer i que en molts casos serà complicat perquè no s’adapta a la realitat de la vida al carrer.

També caldrà tenir en compte la visió social, i no només la laboral, perquè persones amb problemes d’addiccions, de salut mental, o molt deteriorades per la vida al carrer, potser ja no podran accedir al mercat laboral.

Les prestacions com a eina contra la pobresa

El procés per debatre i aprovar la Renda Garantida ha estat llarg. El març del 2013, la Mesa del Parlament va obrir la tramitació de la iniciativa i el gener del 2014 la comissió de control va anunciar que s’havia aconseguit de llarg el mínim de 50.000 signatures i que la tramitació parlamentària podia continuar. En aquest temps, Arrels ha donat suport a la iniciativa participant al debat al Parlament de Catalunya i, de manera més continuada, a través de la federació d’entitats d’acció social ECAS.

La Renda Garantida afectarà milers de persones. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, en l’actualitat 28.000 persones passaran de rebre la Renda Mínima d’Inserció a rebre la Renda Garantida i la previsió és que l’any 2020 arribi a 68.000 llars.

En aquest context, l’últim informe d’indicadors socials d’ECAS mostra que una quarta part de la població a Catalunya està en risc de pobresa o exclusió social. El 2016, el 19,2% de la població vivia sota el llindar de la pobresa, un 5,5% de les llars patia privació material severa i al 7,2% de les llars hi havia baixa intensitat de treball. La situació seria encara més greu si no existissin les prestacions socials ja que, sense aquests ajuts, el percentatge de població que patiria pobresa i exclusió arribaria gairebé al 50%.

“Tenir feina no és garantia de no caure en la pobresa o sortir-ne”, afegeix ECAS, perquè hi ha formes de treball remunerat “que no eviten el risc de pobresa”, la inestabilitat i la precarietat laboral.

Més informació:

Més informació sobre la Renda Garantida
Informe INSOCAT 8 d’ECAS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.