Des d’Arrels treballem per construir mirades sense prejudicis cap a les persones sense llar. Per això, ens hem bolcat en sensibilitzar l’alumnat des de Primària fins a la Universitat o estudis superiors. L’any passat, vam arribar a gairebé 6.000 estudiants de totes les etapes educatives, mitjançant 230 activitats de sensibilització. Ara, comencem el nou curs escolar amb l’oferta d’activitats educatives que ja està consolidada i també amb noves propostes per sensibilitzar infants i joves.

 

L’Imma Llamas és docent i està jubilada; fa un any que fa voluntariat a Arrels. El Jordi Granyo, informàtic, també és jubilat i col·labora amb Arrels des del 2017. “Els dos, d’una manera o una altra, venim del món de l’ensenyament”, explica el Jordi. Ell va treballar a l’àrea de formació d’una entitat bancària; ella, com a mestra de primària i institut durant 40 anys. “Quan vaig començar a fer classes, els nanos em feien una por terrible”, riu el Jordi. Però, una vegada passat el tràngol, va veure que la sensibilització és una tasca molt agraïda. “Ara m’ho passo molt bé”, diu.

L’Imma i el Jordi es dediquen a dinamitzar activitats de sensibilització a les escoles i també són les persones que estan darrere del disseny d’algunes propostes educatives que fem des d’Arrels. “Ens vam oferir per treballar material didàctic sobre sensellarisme per als més petits. Per exemple, vam dissenyar l’activitat participativa que fem a partir del conte Una història diferent, que va escriure una altra persona voluntària d’Arrels, el Santi Beascoa”, comenta l’Imma.

Tant el Jordi com ella creuen que és molt important pensar les dinàmiques educatives per provocar la participació de l’alumnat, un punt en el qual han tingut molta cura. Per això, han adaptat el material didàctic del conte a dues versions diferenciades, per a cicle inicial de primària i per a cicle mitjà. Treballen a partir de l’observació de la dinàmica a classe i van fent adaptacions i modificacions d’acord amb el que detecten quan fan les xerrades.

“Vam començar l’últim trimestre del curs passat, i déu-n’hi-do com de bé han funcionat les activitats. Va haver-hi escoles que van fer diverses sessions, una cosa que recomanem perquè creiem que és millor treballar amb grups més reduïts. Ens interessa molt que la canalla interactuï i participi”, diu el Jordi.

Ara, també hem elaborat una proposta per treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb l’alumnat de 5è i 6è, un tema un tema que s’ha incorporat enguany al temari d’aquests cursos de primària. “El que farem és treballar a partir del testimoni d’una persona que ha viscut al carrer, per poder relacionar la seva experiència vital amb els ODS. Així, podem aterrar el tema amb exemples concrets i reals”, explica el Jordi. La idea d’oferir aquest contingut va néixer a partir del suggeriment de la cap d’estudis d’una escola. “És molt important la relació amb els centres, al cap i a la fi, ens nodrim mútuament”, expliquen.

Ara el Jordi i l’Imma es preparen per afrontar una nova etapa, oferint l’activitat del conte Una història diferent a altres espais de lleure infantil. El repte és arribar a les famílies a través de les AFAs dels centres educatius i també estendre aquesta activitat a les biblioteques de Barcelona. De moment, però, ja la podeu gaudir a la biblioteca Joan Miró el proper 3 d’octubre a les 17:30h, coincidint amb la Festa Major de l’Eixample Esquerre (activitat gratuïta adreçada a infants de 6 a 10 anys, amb inscripció prèvia a b.barcelona.jm@diba.cat / 93 426 35 32).

Activitats per a tothom

Les activitats incorporen d’una manera participativa l’alumnat de les escoles en el nostre dia a dia, apropant-los a la realitat de les persones que acompanyem i de la pròpia entitat en diferents moments del curs. Així, grups escolars, d’institut o d’ensenyament superior s’incorporen a propostes com l’acte de record a les persones sense llar que ens han deixat (que se celebra a finals d’octubre), el mapeig d’arquitectura hostil que organitzem al febrer o l’enquesta a persones que viuen al carrer que portem a terme des del 2016.

Més de 6.000 estudiants sensibilitzats

Com arriba una persona a viure al carrer? Com resol les seves necessitats bàsiques? Puc fer alguna cosa perquè això no passi? Què faig si veig una persona vivint al carrer? Totes aquestes preguntes les han respost alguna vegada les persones voluntàries que es dediquen a dinamitzar les xerrades de sensibilització a centres educatius. Els equips estan formats per persones voluntàries d’Arrels que coneixen la problemàtica i tenen ganes de sensibilitzar i persones amb experiència d’haver viscut al carrer. Aquests equips de dues persones van arribar a oferir 135 xerrades de sensibilització adreçades a infants i joves a espais de lleure i centres educatius el curs passat, amb més de 4.200 participants.

A més de fer les xerrades, els equips de persones voluntàries i ateses amb experiència de vida al carrer van organitzar el curs passat 72 rutes de sensibilització adreçades a estudiants, espais de lleure i centres educatius, arribant a més de 1.100 infants i joves participants. En aquesta oferta també s’inclouen rutes en alemany i en anglès per a estudiants estrangers.

Des de gener de 2023, hem organitzat també 23 activitats de reflexió al voltant del conte Una història diferent’, una activitat on hi han participat més de 530 infants.

Més informació:

  • Si ets docent de Cicle Inicial o Mitjà de Primària d’algun centre educatiu de Barcelona o rodalies, convida’ns a la teva aula a dinamitzar l’activitat de reflexió al voltant del conte Una història diferent, que relata l’experiència d’algunes persones que viuen al carrer. Pots reservar l’activitat en aquest enllaç.

 

  • Si ets mestre/a de Cicle Superior de Primària o Primer Cicle d’ESO, és possible que estiguis interessat/ada en materials i activitats que t’ajudin a explicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que s’han incorporat enguany al currículum educatiu. Pots reservar l’activitat en aquest enllaç.

 

  • Les famílies, espais de lleure, empreses d’extraescolars i AFAs també podeu contactar-nos per organitzar alguna activitat de sensibilització amb infants i joves!

 

  • Si vols conèixer tota l’oferta d’activitats educatives d’Arrels, consulta aquest enllaç. També pots escriure’ns a escoles@arrelsfundacio.org.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.