Què fareu aquestes festes? Des d’Arrels us fem una proposta: compartir algun dels vostres àpats de Nadal amb una persona que visqui al carrer al vostre barri. Creiem que és un gest senzill i útil perquè permetrà a molts veïns i veïnes acostar-se a altres persones que no tenen una llar, visibilitzar-les, preguntar com es troben i canviar la mirada. Us expliquem com participar-hi.

Una nit per canviar la mirada

A Arrels fa més de 10 anys que compartim el sopar i el dinar de Nadal amb persones que viuen al carrer o que han viscut i que coneixem; ho fem trobant-nos totes al nostre centre obert, compartint converses i records en unes dates tan assenyalades. Aquest any, però, degut a les restriccions sanitàries per la covid-19 no podrem dur-ho a terme. Tot i així, ens hem proposat que aquests dies serveixin per trencar la soledat que viuen moltes persones al ras i també per trencar prejudicis envers les persones sense llar. Sabem que el Nadal ve i se’n va i que la realitat i les problemàtiques es queden.

Per què ho fem?

Una persona no acaba vivint al carrer perquè vol. Tots tenim fils que ens sostenen: la salut, la família, la feina, etc. A vegades passa que a poc a poc aquests fils -individuals o que tenen a veure amb la societat en què vivim- es van trencant, fins que un dia acabes vivint al carrer. Durant aquestes festes us proposem acostar-vos a saludar, estar amb aquesta persona, preguntar-li què necessita i iniciar un vincle amb ella; provocar una trobada que sigui la primera de moltes altres. És un gest petit però important perquè significa fer visibles les persones que viuen al ras, tenir-les en compte i preocupar-se pels seus fils trencats.

Com ho farem?

Aquesta és una oportunitat per apropar-te a aquella persona que tens ben a prop de casa, que forma part del veïnat i que en aquests moments de la seva vida està mancada d’una llar. 

  • Si coneixes una persona que dorm al carrer, acosta’t aquests dies per parlar amb ella i proposar-li compartir algun dels àpats que faràs durant aquestes festes.
  • No oblidis les mesures actuals de protecció per la covid-19. Les persones que viuen al ras tenen una salut fràgil.
  • Per participar-hi cal ser major d’edat o anar acompanyat d’una persona adulta.
  • Et compartim aquest vídeo i aquesta informació pràctica, per si t’és útil per iniciar la conversa.
  • Apunta’t a la nostra iniciativa a través d’aquest formulari! És útil perquè, en el cas que moltes persones decidiu portar menjar el mateix dia a la mateixa persona, contactarem amb vosaltres perquè ho sapigueu i hi pugueu anar en un altre moment.

El vostre gest és important

A Catalunya, les últimes dades que ens permeten conèixer la quantitat de persones que viuen al carrer són de l’any 2017 i parlen de 2.347 persones. A Barcelona tenim dades més actualitzades ja que es realitzen recomptes més sovint. A l’últim, realitzat per Arrels al maig del 2020 en el marc de l’estat d’alarma, es van comptabilitzar 1.239 persones.

Les causes que duen una persona a viure al carrer són diverses: relacionals, personals, estructurals, institucionals, per discriminació o absència d’un estatus legal, entre d’altres. Per això, per fer possible #ningúdormintalcarrer cal la col·laboració de tots i totes, a nivell polític, empresarial, d’organitzacions i també ciutadà.

El primer pas és canviar la mirada i volem que en formis part. Moltes gràcies!

 

La campanya ‘El Nadal ve i se’n va. La realitat es queda’ s’inspira en l’obra més nadalenca de l’artista britànic Banksy per conscienciar sobre la realitat de les persones sense llar i, aquests dies, està present a l’exposició The world of Banksy que es pot visitar a l’Espai Trafalgar de Barcelona (la podeu visitar de 10h a 20h, al c/Trafalgar 34). Al mural de Banksy, dos rens emprenen el vol però les regnes no els uneixen al Pare Noel sinó a un banc del carrer on dorm una persona sense llar. Des d’Arrels, volem visibilitzar aquest banc per recordar que les festes nadalenques passaran però que la realitat i les problemàtiques es queden.

 

One thought on “Aquestes festes et convidem a canviar la mirada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.