On pot dutxar-se o dormir una persona que viu al carrer? Quins recursos hi ha oberts durant la crisi del coronavirus? Què podem fer com a veïns i veïnes? Què puc fer si veig una agressió o abús sobre una persona que viu al ras? Recollim una sèrie de recursos i informació pràctica que s’adreça a la ciutadania en general i que també vol ser útil per a les persones que viuen al carrer.

Informació actualitzada a data de 09/04/2020

La crisi sanitària per coronavirus i l’estat d’alarma han evidenciat la greu situació de vulnerabilitat que viuen les persones sense llar. Mentre que la majoria de la població està confinada a casa seva, les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona no poden complir les mesures decretades amb l’estat d’alarma. Aquests dies, alguns recursos per cobrir necessitats bàsiques com menjar, descansar, dutxar-se o canviar-se de roba han hagut de tancar temporalment, altres han reduït horaris i també s’han habilitat serveis nous perquè algunes persones es puguin confinar. Al mateix temps, molts veïns i veïnes de Barcelona ens han contactat per saber què poden fer per ajudar les persones que viuen al carrer a la ciutat. Recollim alguna informació pràctica que pot ser útil a persones que viuen al ras i a persones que vulguin ajudar-les.

Com puc ajudar les persones que viuen al carrer?

Parlar amb una persona que viu al carrer, escoltar-la i preguntar-li com està i què necessita és sempre el primer pas. Aquests dies has de fer-ho respectant les mesures de prevenció i recordant sempre que les persones que viuen al ras tenen un estat de salut especialment delicat. Pots preguntar-li si necessita menjar, si té on dutxar-se o reposar. Segons la seva situació, pots oferir-li el que necessita o dirigir-la a algun dels serveis i recursos que hi ha oberts en aquests moments a la ciutat.

Et pot interessar aquest vídeo en què tres persones que han viscut al carrer aconsellen a la resta de ciutadania sobre què fer i com atansar-se a les persones que habitualment dormen al ras. També et proposem utilitzar la nostra aplicació Arrels Localitzador per avisar-nos si veus alguna persona vivint al carrer a Barcelona i ajudar-nos a dimensionar la problemàtica en un moment tan delicat com l’actual.

Quins serveis i recursos hi ha per a les persones que viuen al carrer?

Tots els serveis, públics i privats, que atenem persones que viuen al ras ens hem hagut d’adaptar a la situació actual. Hi ha una vintena de recursos que han hagut de tancar i la resta hem hagut de fer canvis. A més, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat algunes mesures per protegir els col·lectius més vulnerables.

Hem preparat un recull amb els recursos d’alimentació, higiene, roba, descans durant el dia i allotjament 24h que estan actius en aquests moments a la ciutat de Barcelona. Són recursos als quals es pot accedir directament, tot i que per accedir a alguns hi ha llista d’espera.

DESCARREGA EL MAPA DE RECURSOS

Aquests dies la informació és canviant, si hi trobes a faltar algun servei o detectes alguna informació que no és correcta contacta’ns a comunicacio@arrelsfundacio.org o al telèfon 934 41 29 90. Actualitzem la informació del mapa cada setmana. Moltes gràcies!

 

 

 

  • Hi ha llocs on dormir? A Barcelona hi ha 1.200 persones que viuen al carrer. Els tres albergs municipals temporals de la ciutat estan saturats (habitualment, no per la situació actual) i amb llistes d’espera d’entre cinc i set mesos (estan tancades en aquests moments). Amb motiu del coronavirus, l’Ajuntament ha obert 58 places a l’espai Pere Calafell i, des de fa uns dies, també s’ha obert en col·laboració amb la Sala Baluard un espai perquè una setantena d’homes i dones amb problemes d’addicció s’hi puguin confinar. Si veus un home que dorm al carrer el pots adreçar a la Fira de Barcelona, on s’han habilitat dos pavellons; si veus una dona la pots adreçar a l’espai Dos de Maig (Passatge Dos de Maig, 17-25).
  • Els menjadors socials estan oberts? Una desena d’entitats han hagut de deixar d’oferir àpats, podeu consultar al mapa els menjadors públics i serveis d’entitats socials i parròquies que ofereixen menjar per endur. Com a ciutadà/ana, també pots baixar menjar calent a la persona o organitzar-te a través de grups veïnals de suport mutu per tenir cura de les les persones que viuen al carrer al barri.
  • On pot anar a dutxar-se o canviar-se de roba una persona que viu al ras? Els serveis d’higiene s’han reduït a la meitat, podeu consultar al mapa els que hi ha oberts i quins horaris i funcionament tenen. Com a ciutadà/ana, pots orientar les persones que viuen al carrer a aquests recursos i, si vols a nivell individual, oferir una dutxa o roba de recanvi i abric.
  • Hi ha espais per reposar durant el dia? L’adaptació dels serveis que oferim les entitats socials, juntament amb el tancament d’equipaments públics com biblioteques o centres cívics, fan que a Barcelona hi hagi molt pocs espais coberts on les persones que viuen al carrer puguin reposar durant el dia. Es mantenen espais als centres de dia públics, limitant el nombre de persones que poden ser-hi. Pots orientar la persona sobre aquests centres.

Què puc fer si veig un abús cap a una persona que viu al carrer?

Des de que es va decretar l’estat d’alarma, hem presenciat i tingut coneixement de diferents situacions abusives cap a persones que viuen al ras: multes per ser al carrer, fer fora de la via pública, llançar a les escombraries les seves úniques pertinences, etc. Hem habilitat un telèfon perquè les persones que viuen al carrer, veïns i veïnes i altres entitats ens puguin contactar si veuen o pateixen situacions abusives pel fet de viure al carrer: 635 439 400. Recollirem els casos que es produeixin i oferirem suport jurídic.

Hi ha altres maneres de col·laborar?

Arrels fa més de 30 anys que acompanyem persones sense llar i ho fem gràcies a la implicació de moltes persones. Pots sumar-te a la campanya #ningúconfinatalcarrer, col·laborar fent un donatiu, sumar-te a l’equip de voluntariat, implicar la teva empresa a la causa #ningúdormintalcarrer, descarregar imatges i tipografies que trenquen prejudicis…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.