“Com tenim la sort de ser més voluntaris farem més equips i dividirem les zones. Recordeu que si veieu una persona dormint al carrer anem a despertar-la i a demanar-li fer l’enquesta; si vol, endavant, si no vol no passa res.” La Maria dóna les últimes instruccions a un grup de 15 voluntaris que aquesta matinada han estat per una zona de Ciutat Vella enquestant persones sense llar. “Podem començar per aquests carrers i després endinsar-nos en el barri de la Ribera. Aquí segur que trobem gent dormint al carrer”, apunta el Lluís, voluntari habitual d’Arrels que s’ha apuntat al cens i fa equip amb una noia que no té experiència.

Una taula més enllà, un altre grup d’uns 20 voluntaris ultima detalls. “En aquesta zona veureu molts grups de gent, no cal que els interpel·leu perquè aquests dies tornarem amb grups de voluntaris més nombrosos i amb experiència”, explica la Sandra, coordinadora de zona. “I si veiem algú dins un caixer?”, pregunta una voluntària. “Si són una o dues persones podeu picar a la porta i, si no els hi fa res, entrar.”

A la 1:30h de la matinada els grups s’han acabat d’organitzar i comencen a moure’s. Aquesta primera nit del cens han sortit un total de 120 voluntaris per dos districtes de Barcelona, l’Eixample i Ciutat Vella, on el passat 18 de maig, en el recompte nocturn que es va fer, es van comptar 405 persones dormint al carrer. La iniciativa forma part d’una campanya europea que lluita contra el sensellarisme de carrer i que té com a punt de partida el fet de tenir més informació sobre la realitat de les persones que dormen al ras per poder afinar polítiques i recursos.

“L’experiència en altres ciutats on s’han fet censos és que, quan saps més de la situació de la gent, la societat i les administracions es mobilitzen més”, indica Isobel Ashford, subdirectora de l’organització Building and Social Housing Foundation, coordinadora de la campanya europea i que aquests dies participa al cens de Barcelona.

A les 2h en punt, el Lluís i la seva companya voluntària ja han començat la seva ruta. Pugen i baixen un passeig ample sense trobar ningú però més endavant troben 9 persones dormint en un sol carrer. Alguns han creat unes proteccions amb cartrons i la parella de voluntaris no s’atansa; altres dormen en sacs, sobre les seves bosses, i no volen respondre les preguntes del cens. “Jo vull col·laborar”, diu una dona que dorm amb un home jove al costat. Els voluntaris seuen al terra per conversar.

Gairebé tres quarts d’hora després, els voluntaris reprenen la ruta i s’endinsen en els carrerons de Ciutat Vella. Un home dorm en un portal amb dos gossos però diu que està molt cansat per xerrar. Cinc persones dormen tan profundament uns carrers més enllà que malgrat el Lluís i l’altra voluntària els saluden no es desperten; les cinc persones descansen a dos portals, sobre matalassos al terra i amb una crossa al costat.

147 enquestes a persones sense llar

A les 4:30h de la matinada, l’equip de 15 voluntaris al qual pertanyen el Lluís i la Maria es troben per tornar els mapes i les enquestes. En la seva zona han parlat amb 12 persones que aquesta nit dormien al carrer i, en total, durant tota la nit els equips de voluntaris han trobat 400 persones dormint als carrers de l’Eixample i Ciutat Vella i han fet 147 enquestes.

“Hem entrevistat un senyor que viu al carrer des de fa 10 anys i que podria ser el meu veí.” “Un dels nois amb els quals hem parlat dormia amb les bosses agafades per por a patir un robatori.” “Hem vist molts contrastos, la gent tenia ganes d’explicar la seva situació.” Són algunes de les valoracions dels voluntaris que han participat en aquesta primera nit de cens. I encara una més que resumeix l’esperit d’aquesta iniciativa: “Quan passes per davant d’una persona que viu al carrer la veus de lluny però quan et pares a xerrar amb ella et canvia la mirada”.

Aquesta matinada de dimarts a dimecres Arrels organitza la segona nit del cens de persones sense llar. Amb el suport d’un centenar de nous voluntaris tornaren a alguns punts de Ciutat Vella i l’Eixample i anirem pel districte de Sants-Montjuïc. L’objectiu? #ningúdormintalcarrer.

Mira aquest vídeo per saber més sobre els recomptes i els censos de persones sense llar i llegeix les preguntes més freqüents sobre el cens que fem aquests dies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.